Mecmû'a-i Tâlib inceleme-transkripsiyonlu metin
Mecmû'a-i̇ Tâli̇b the revi̇ew and transcriptional text
  1. Tez No: 395367
  2. Yazar: FATİH ATABEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmûèa, şiir, şifalı bitkiler, Mecmûèa, poetry, medicinal herbs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Mecmû'alar, yazan kişinin kendine göre meydana getirdiği, içerisinde yazıldığı dönemin edebi zevkini, halkın yaşayış tarzını, o dönemde meydana gelen olayların izlerini barındıran ürünlerdir diyebiliriz. Mecmû'aları yazılış şekline göre manzum ve mensur mecmû'alar gibi sınıflandırabileceğimiz gibi yazılış amacına göre de mecmûèa-i fevâid, mecmûèa-i eş'âr, mecmû'atü'r-resâ'il, mecmû'atü'l-ehâdis, mecmû'a-i fetevâ, mecmû'atü'l-ehâdis, mecmû'a-i ed'iye, mecmû'a-i tevârih, mecmû'atü'l-huteb, mecmû'a-i tıb, mecmû'a-i mücerrebât, mecmû'a-i mu'âlece, mecmû'atü'l-havâss, mecmû'a-i cifr ve reml, mecmû'a-i ilm-i nücûm, mecmû'a-i tılısmât, mecmû'a-i melâhim, mecmû'a-i vefk, mecmû'atü'l-letâ'if, mecmû'a-i zikr ü evrâd, mecmûèa-i hikâyât, mecmûèa-i münşe'ât, mecmûèa-i beste ve semâ, mecmûèa-i mekâtib, mecmûèa-i mekâtib, mecmû'a-i müsevvedât, mecmû'a-i sukûk, mecmû'a-i makâlât, mecmû'a-i menkûlât diye sınıflandırabiliriz. İncelemiş olduğumuz Edirne Selimiye Yazma Eser Kütüphanesinde 22 sel 2207/1 numaraya kayıtlı“Mecmû'a-i Tâlib”hem şifalı bitkilerle tedavi etmeyi anlatan bir fevâid mecmû'ası özelliğinde hem de yazıldığı dönemin şiir zevkini anlatan daha çok halk edebiyatı nazım biçimlerinin ve yazarlarının şiirlerinden oluşan mecmû'a-i eş'ar özelliğindedir. Mecmû'a-i Tâlib iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümü şifalı bitkilerle tedavi etmeyi anlatan mensur kısımdan oluşmaktadır. İkinci bölümde ise daha çok halk edebiyatı ürünlerinden oluşan şiirlere yer verilmiştir. Eserin yazarı olan Tâlib hakkında da bilgimiz yoktur. Ancak mecmû'ayı yazış biçiminden çok iyi bir eğitim almamış olduğunu anlayabiliyoruz. Çalışmamızda Mecmû'a-i Tâlib'in mensur ve manzum kısımlarının incelenmesi yapıldıktan sonra mecmû'ada geçen nazım biçimleri ve şairler hakkında bilgi verilmiş ayrıca mecmû'adaki şiirlerin incelemesini ihtiva eden bir tablo da ilave edilmiştir. Sonrasında metnin transkripsiyonlu şekli verilmiş, ardından mecmû'ada geçen şifalı bitkilerin bir sözlüğü eklenmiştir. En son bölüme de Mecmû'a-i Tâlib'in orijinal metni konulmuştur.
Özet (Çeviri)
We can say that journals are the products which caused by a person's own view and contains the literary taste of the articles in the period, the people's life style, traces of events occurring of that time. We can classify the mecmû'as according to the shape of spelling as written in verse and prose, we can also classify them according to the objectives of spelled as mecmû'a-i fevâid, mecmû'a-i eş'âr, mecmû'atü'r-resâ'il, mecmû'atü'l-ehâdis, mecmû'a-i fetevâ, mecmû'atü'l-ehâdis, mecmû'a-i ed'iye, mecmû'a-i tevârih, mecmû'atü'l-huteb, mecmû'a-i tıb, mecmû'a-i mücerrebât, mecmû'a-i mu'âlece, mecmû'atü'l-havâss, mecmû'a-i cifr and reml, mecmû'a-i ilm-i nücûm, mecmû'a-i tılısmât, mecmû'a-i melâhim, mecmû'a-i vefk, mecmû'atü'l-letâ'if, mecmû'a-i zikr ü evrâd, mecmû'a-i hikâyât, mecmû'a-i münşe'ât, mecmû'a-i beste and semâ, mecmû'a-i mekâtib, mecmû'a-i mekâtib, mecmû'a-i müsevvedât, mecmû'a-i sukûk, mecmû'a-i makâlât, mecmû'a-i menkûlât.“Mecmû'a-i Tâlib”which we review, registered in Edirne Selimiye Manuscript Library 22 sel 2207/1 number, is as well as a fevaid journal feature explaining to treatment with both medicinal herbs and it has“ mecmûèa-i eş'ar”features of describing the pleasure of poetry that were written as folk literature structure, which consists of poems of poetic forms and poets. Mecmû'a-i Tâlib consists of two parts .The first part consists of prose section describing treating with the herbs. The second part is given to the works that consists of folk literature. We don't have knowledge about the author of the work. However, we can conclude that he did not have a good level of education from his way of writing the work. In my study, after the examination of Mecmû'a-i Tâlib's prose and verse parts, the information is given about poets and verse forms cited in the mecmûèa, a table containing the examination of the poems in magazines has also been made. After that, the transcribed text is given and besides a glossary of the herbs has been added in mecmû'a. In the last chapter of“Mecmû'a Tâlib-i”original text has been put.