Effect of area on color harmony in interior spaces
İç mekanlarda alanın renk uyumu üzerine etkisi
- Tez No: 395406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN OLGUNTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Renk Uyumu, Üçlü-Renk Kombinasyonları, Deneysel Renk Uyumu, İç Mekan, Color Harmony, Three-Color Combinations, Experimental Color Harmony, Interior Space
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı iç mekanlarda alanın renk uyumu üzerine etkisini incelemektir. Renk uyumunda alan, renk uyumunun bağlı olduğu bir oran olarak temsil edilen, farklı renk alanlarının göreli miktarıdır. Bir iç mekanın renk şemasındaki renkler, genellikle, yüzeylere eşit oranlarda uygulanmamaktadır ve iç mekanlarda renklerin kompleks ilişkileri de göz önünde bulundurulduğunda iç mekanlarda renk uyumu ve alan etkilerinin ilkelerini araştırmak önemlidir. Çalışmanın ikincil amacı ise renk uyumunun nasıl tanımlandığını ve renk uyumu ve onu tanımlamaya ilişkin kullanılan terimler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Renk uyumunu tanımlamaya ilişkin kullanılan terimler, bir renk şemasının neden uyumlu olarak değerlendirildiğini açıklayabilir. Bu çalışmada, Itten'ın renk çemberindeki üç ana (kırmızı, mavi, sarı) ve üç ara (yeşil, mor, turuncu) renk, her rengin farklı oranlarda kullanıldığı üçlü-renk şemalarıyla, modellenmiş bir ofis mekanında incelenmiştir. Dört adet renk kombinasyonu ve her bir kombinasyon için kendisini oluşturan renklerin farklı alanlara uygulandığı altı görüntü bulunmaktadır. Öncelikle, katılımcılar görüntülerdeki renk uyumunu onları çiftler halinde karşılaştırarak değerlendirmişlerdir. İkinci olarak, katılımcılar her bir görüntüyü renk uyumuyla ilgili on üç terime ilişkin olarak değerlendirmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre, iki renk kombinasyonunda (sıcak ve soğuk renk şemaları) renk uyumunda alan etkisi bulunmuştur. Fakat, renk uyumu ve terimler arasında güçlü bir korelasyon yerine orta ve zayıf korelasyonlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the effect of area on color harmony in interior spaces. Area in color harmony is the relative amount of different color areas represented as a proportion on which color harmony depends. Colors in the color scheme of an interior space are usually not applied in equal proportions of surface areas and considering the complex relations of colors in interior spaces, it is important to search for the principles of color harmony and area effects in interiors. The secondary aim of the study is to investigate how the term color harmony was defined and the link between color harmony and related terms used to define it. The related terms that are used to define color harmony can explain why a color scheme is evaluated as harmonious. In this study, three primary (red, blue, yellow) and three secondary (green, purple, orange) colors of Itten's color wheel were studied in a simulated office interior with three-color schemes emphasizing different proportional use of each color. There were four color combinations, each consisting of six images differing in areas of the constituent colors. Firstly, participants evaluated the harmony content of the images by comparing them in pairs. Secondly, they evaluated each image regarding the thirteen terms related to color harmony. Findings indicated that area had an effect on color harmony for two of the color combinations (warm and cool color schemes). However, there were no strong but rather moderate and weak correlations between color harmony and the terms.