Old Hittite polychrome relief vases and the assertion of kingship in 16th century bce Anatolia
Eski Hitit çok renkli kabartmalı vazoları ve M.Ö. 16 y.y. Anadolu'da kraliyet beyanı
- Tez No: 395405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİE HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Eski Hitit, Kabartmalı Seramik, Orta Anadolu, FırtınaTanrısı, Kült İcraatı, Kral, İnandıktepe, Hüseyindede, Boğazköy, Bitik, Eskiyapar, Alacahöyük, Telepinu, Old Hittite, Relief Ceramic, Central Anatolia, Storm God, CultPractice, King, İnandıktepe, Hüseyindede, Boğazköy, Bitik, Eskiyapar, Alacahöyük, Telepinu, Reliefkeramik, Trichterrandtopf, Vexiervase
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Eski Hitit çok renkli kabartmalı vazoları Bitik'te 1940 larda ilk önemli parçanın keşfedildiğinden beri akademisyenlerden ilgisini çekmiştir. Akademisyenler vazoların kült icraatının bir göstergesi olduğunu kabul ediyor ancak vazolardaki figürler konusunda ayrışmaktadırlar. Bazen kral, bazen tanrı, bazen de ikisi bir arada figür edildiğini kabul ederken bazıları akademisyenlerde hiçbirini kabul etmemektedir. İnandıktepe de yayınlanan ilk vazo (1988 yayınlanmış) dan sonra 2008'te ikinci vazo yayınlanabilmiştir. Dolayısıyla bu iki vazo ile ilgili bir karşılaştırma yapabilmek mümkün olabilmiştir. Bu tez deki iddiamız vazoların üzerindeki anıtsal göstergelerin bir merkezden alınan kararla yapıldığı ve de bu şekilde üretildiği üzerinedir. Önceki ve sonraki dönemlerin ikonografisine karşılık, bu iki vazo ve diğerleri özelliksiz tanrıları göstermektedir. Vazoların üzerindeki figürler anonim kralı ve yanında insanları gösterirken yanında kült icraatları (dini inanışları sembolize eder) yapan insanları da gösterir. Bu da rütbesi fazla vurgulanmamış, dayanışma gösteren bir hükümet grubu, Telepinu'nun Fermanını hatırlatır. Ayrıca, bu vazolar materyal delil ile Ferman'ın ikinci parça listelenmiş olan asil haznelerine bağlanır. Bu dayanışmanın siyasal gereksinimi olan savaş arabası, yeni bir savaş formunu destekliğinden meydana çıkmış olabilir.
Özet (Çeviri)
The Old Hittite polychrome relief-decorated vases have attracted scholarly interest since the first substantial fragment was discovered at Bitik in the 1940s. Academics have concurred that the vases illustrate cult practice, but have differed as to whether the figures portray the king or the gods, both, or neither. The publishing in 2008 of a second nearly complete vase now permits a programmatic comparison between it and the famous İnandıktepe vase (published 1988). This thesis studies the vases' decorative program and contends that the relief vases represent centralized monumental art. In contrast with iconography of the preceding and later periods, the vases portray gods without attributes. Similarly, the vases' reliefs depict an anonymous king who engages alongside others in cult activities. Rank is de-emphasized. The focus on solidarity within the ruling group recalls the major historical document of the period, the Edict of Telepinu. Material evidence also links the vases to the network of royal storehouses, listed in the second part of the Edict. This political requirement of solidarity evident in the vases may have arisen from the exigencies of supporting chariotry, a new form of warfare.