Investigating the effect of indoor soundscaping towards employees' mood and perception in open plan offices
Açık planlı ofislerde işitsel peyzajın çalışanların ruh hali ve alıgısı üzerine olan etkisinin araştırılması
- Tez No: 395407
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİHA YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İşitsel peysaj, açık planlı ofis, duyumsal algı, ses kalitesi, ruh haliya çıkartıp, aynı zamanda da işitsel peyzaj, Soundscape, open office, auditory perception, mood, sound quality
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Geçtiğimiz on yıllık sürede, işitsel peyzaj çalışmaları, ses ortamını ayırt etmek için pek yöntem sundu ve bu çalışmalar gösterdi ki ses seviyeleri her zaman en önemli konu değil. Ses kaynakları ile ilişkilendirilmiş anlamlar, bu seslerin dinleyici tarafından algılanışı ve fiziksel ortam, eşit derece önemli. Fakat, işitsel peyzaj prensiplerinin iç mekanlarda uygulanışı ile ilgili çok az çalışma yapılmış bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı açık planlı ofis ortamındaki ses kaynaklarını belirlemek, çalışanların bu kaynakları nasıl algıladığını bulmak ve bunların çalışanların ruh hali ve görev performansı üzerine olan etkisini gözlemlemektir. Bu amaca ulaşmak için, iki farklı açık planlı ofis ortamında ölçümler ve görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışma, açık planlı ofis ortamını canlandırmak ve işitsel peyzajın, çalışanların algınısı üzerindeki etkisini yakalamak için, subjektif bir yaklaşım olan“Grounded Theory – Köklenmiş Teori”kullanmaktadır. Çalışanların ruh hallerini değerlendirmek için“Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) – Pozitif ve Negatif Etki Çizelgesi”testi kullanılmıştır. Vaka çalışması yapılan ortamların akustik koşullarını anlamak için, yerinde A-Ağırlıklı Eşdeğer Ses Seviyesi (LAeq) ölçümü, ODEON Room Acoustics Software 13.01 Combined, kullanılarak oluşturulan simülasyon ile de Konuşma İletim İndeksi (STI) ve Çınlama Süresi (T 30) hesaplanmıştır. Köklenmiş Teori'nin bir parçası olarak, 47 çalışan ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerin sonuçları, çalışanların ofis ortamlarının işitsel peyzajına olan subjektif yaklaşımlarını canlandıran bir kavramsal sistem yaratmak için kullanılmıştır. Oluşturulan bu kavramsal sistem, çalışanların ses kaynaklarını algısını, ses tercihleri, ve yaptıkları iş arasında bağlantıları orta ve çalışanların pozitif ve negatif etkisi arasındaki bağlantıyı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Over the past decade, soundscape studies have proposed ways to differentiate sonic environments and showed that it is not always the sound levels that matters. Meanings associated with sound sources, how they are perceived by the listener and the physical settings are equally important. On the other hand, very few studies are conducted to examine whether these principles of soundscape can be applied to indoor spaces. Aim of this research is to identify sound sources within an open office space, understand how employees' perceive these sound sources, explore its impact on their mood and task performance. In order to achieve this goal, measurements and interviews are conducted at two different open planed offices. A user focused, subjective, approach of Grounded Theory, is used to capture the lived experience of an open plan office space and examine the effects of indoor soundscape quality towards employees' perception of their work environment. PANAS (Positive and Negative Affect Schedule) test is conducted to explore employees' mood. In order to understand the acoustical conditions of case study settings, in-situ measurements of sound levels (Leq), ODEON simulation of Speech Transmission Index (STI) and Reverberation Time (T 30) is used. Semi-structured interviews, as part of Grounded Theory, and PANAS test are conducted with 47 employees. Their responses are used to generate a conceptual framework which conceptualizes employees' subjective response to the soundscape of their work environment. Generated conceptual framework showed patterns between employees' perception of sound sources, sound preference and type of work they are performing as well as the association between positive affect (PA), negative affect (NA) and soundscape.