Basınç gradyantlı sınır tabaka akımı gelişimi ve hesaplanması
- Tez No: 39572
- Danışmanlar: PROF.DR. TAHİR YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türbülanslı sınır tabaka, pozitif basınç gradyantı, negatif basınç gradyantı, sabit basınç gradyantı, denge sınır tabaka, Newton metodu, Eddy viskozitesi, sonlu fark metodu. IV
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Türbülanslı sınır tabaka gelişimi ve cidar boyunca mey dana gelen yüzeyden ayrılma olayı birçok akım makinasında, makinanın performansını etkilemektedir. Bu nedenle, böyle akım ortamlarında sınır tabaka gelişiminin değişik basınç gradyantlarında ne şekilde geliştiği ve eğer bu gelişim akımın yüzeyden ayrılmasını gerektiriyorsa, bu noktanın yerinin bilinmesi son derece önem arzetmektedir. Bu çalışmada diferansiyel metod kullanılarak özellikle yüksek basınç gradyantlı ayrılmış akım durumunda sınır tabaka gelişimi hesaplanarak, elde edilen teorik sonuçlar ile deneysel sonuçlar ve integral metod sonuçları mukayese edilmiştir. Böylece her bir metodun hangi akım şekilleri için uygun olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Computation of Boundary Layer Devolopment with Pressure Gradient Development of turbulent boundary layer and separation condition which occurs through the solid boundaries affect the performance and aerodynamic characteristics of the machine in the many fluid machineries. In this study, the boundary layer devolopment in the low, moderate and high pressure gradient and separeted flow condition has been predicted using differantial and integral methods. The results predicted by these methods have com pared- with experimental data. The validition of these methods depending on flow condition has been pointed out. Keys words: Turbulent boundary layer, positive pressure gradient, negative pressure gradient, constant pressure gradient, equilibrium boundary layer, Newton's method, Eddy viscosity hypothesis, finite difference method.