Psikolojik bağlılık, özdeşleşme düzeyleri lisanslı ürünlere yönelik kalite algısının taraftarın satın alma niyetine etkisi
The effects of pyscologic dependence, levels of identification, perception of quality to licenced products on fans' intention of buying
- Tez No: 395812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi ve Spor pazarlaması, Psikolojik Bağlılık, Kalite Algısı, Özdeşleşme, Satın Alma Niyeti, Sports Management and Sports Marketing, Pyscologic Dependence, Perception of Quality, Identification, Intention of Buying
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüz dünyasında her şey gelişim ve değişim göstermektedir. Spor yönetimi ve spor pazarlaması alanında bu gelişimi görmek kuşkusuzdur. Bu yüzden çalışma spor yönetimi ve spor pazarlamasının tüm boyutlarını içerisine alarak, bütüncül yapılandırılmasında ve yönetilmesinde temel teşkil edilerek ele alınmıştır. Uygulama kısmında, Singapur'da düzenlenen uluslararası bir tenis turnuvasının taraftarlarından yararlanılmıştır. Çalışmada taraftarların psikolojik bağlılığının, özdeşleşmesinin, kalite algısının satın alma niyetine etkisi araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma amaçlarına ulaşmak için deneysel uygulamaya veri sağlanmasına yönelik olarak taraftarlara kullanılabilir 400 adet anket uygulanmıştır. Öngörülen model ve hipotezlere göre güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapılmıştır. Bu kapsamda psikolojik bağlılık, özdeşleşme, kalite algısının satın alma niyetine etkisi test edilmiştir. Araştırmanın kuramsal yapısını oluşturan psikolojik bağlılık, özdeşleşme, kalite algısının satın alma niyetine etkisi değerlendirilerek anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Sonuçlar stratejik açıdan tartışılmıştır, spor yönetimi ve spor pazarlaması ile ilgili ileride yapılacak olan çalışmalara önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recently in the World everything shows developments and changes. To see the development in Sports Management and Sports Marketing is doubtless. So this study was handled by including all formats of sports management and sports marketing, constituting basis in totalitarian configuration and managing. Fans from an international tournament in Singapore were benefitted in the administration part. The aim of this study is to investigate the effects of pyscologic dependence, levels of identification and perception of quality to licenced products on fans' intention of buying To achieve the aims of research, 400 available questionnaires were used to fans intended for providing datas to experimental administration. Reliability and validity analysis were done according to the predicted model and hypothesis. In this content, pyscologic dependence, levels of identification, perception of quality to licenced products on fans' intention of buying was evaluated. Significance results were reached by evaluating pyscologic dependence, levels of identification, perception of quality to licenced products on fans' intention of buying. Results were discussed from a strategic perspective, made recommendations to future researches about sports management and sports marketing.