Nûre'd-dîn İle Enîsü'l - Celîs hikâyesi
The Story of Nûre'd-dîn And Enîsü'l - Celîs
- Tez No: 395852
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADRİYE ORAK KÜLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ramazan Efendi, hikayat, XIX. yüzyıl, Ramazan Efendi XIX. century, storys
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
XIX. yüzyılda yaşamış olan Ramazan Efendi hakkında hiçbir kaynakta herhangi bir bilgiye rastlanamamıştır. Elimizde bulunan yazma eserinin dışında başka bir eserinin var olup olmadığı bilinmemektedir. İncelemiş olduğumuz eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Türkiye El Yazmaları sitesinden temin edilmiş olup, Manisa İl Halk Kütüphanesi, Manisa Akhisar Zeynelzade Koleksiyonu 45 Ak Ze 1581 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Eserin istansah tarihi H. 1266, M. 1848 olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla eser, XIX. yüzyıl eserleri arasında yer almaktadır. Eser, tek hikâyeden oluşmakta ve eserin sonunda sakal-ı sünnet-i şerif duası, yağmur duası ve hezel dua ve ahdname yer almaktadır. Fakat bunlar çalışmaya dâhil edilmemiştir. Eser, transkribe edilerek şekil özellikleri bakımından modern hikâye inceleme teknikleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Any information in any source hasn't been found about Ramazan Efendi living in XIX. century. Apart from written work we have, it isn't known whetter he has another work. The work we analyzed is proulded from the site of Turkish manuscript related to the ministry of culture and tourism and is registered with the number of archive 45 AK Ze 1581 of Manisa Akhisar Zeynelzade Collection in Manisa City Public Library. The written date of is work was indicated as H. 1266 / M. 1848, thus the work is among Works of XIX. century. The work consists of one history and there are sünnet-i şerif prayer, rain prayer and hezel prayer and ahdname in the end of XIX. century Works; however, these aren't included in Works. The work by being transcribed has been examined with technical analysis in terms of from features.