Modern ve postmodern parametreler bağlamında kamusal alan ve din
Religion in public sphere in the context of modern and postmodern parameters
  1. Tez No: 395860
  2. Yazar: HANDAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALEDDİN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Özel Alan, Modernizm, Postmodernizm, Din, Public sphere, Private sphere, Modernism, Postmodernism, Religion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, sosyal bilimlerde önemli tartışma alanlarından biri olan kamusal alan kavramının modernizm ve postmodernizmle ilgili olan parametreleri din perspektifinde incelenmiştir. Kökenleri Eski Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanan Fransız Devrimi ile birlikte ortaya çıkan Aydınlanma Felsefesi'nin esas konularından biri olan kamusal alan, devletin ve toplumun arasında yer edinmeye çalışan politik bir alan olmasından dolayı sürekli gündemdeki sıcaklığını korumuştur. Başta politik, ekonomik, kültürel ve toplumsal olgular olmak üzere birçok unsur kamusal alanda rol oynamaktadır. Bu bağlamda kamusal alanın geçirdiği evrim, mahiyeti ve sınırları birçok düşünür tarafından ele alınmış ve tartışılmıştır. Özellikle de postmodern dönemdeki tartışmalarda kamusal alanla ilgili hususlara eleştirel bakılmış ve farklı güncel parametreler ortaya konulmuştur. Her dönemin hâkim dünya görüşü, kamusal alan düşüncesini ve eleştirisini etkilemiştir. Bu doğrultuda araştırmada, modern ve postmodern dönemlerden hareketle kamusal alan ve din ilişkisi tartışılmış ve konu ile ilgili sosyolojik analiz ve tespitler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the parameters of public sphere, related with modernizm and postmodernizm, which is one of the most important debates in social sciences are analyzed in the perspective of religion. The public sphere of which origins date back Ancient Greek and Roman Period and it is one of the basic themes of Englihtenment philosophy emerged with French Revolution. Due to the being a political realm trying to gain a place between state and society, the public sphere has always remained on the agenda. Many factors especially political, economical, cultural and social facts play role in the public sphere. In this sense the evolution, nature and limits of the public sphere have discussed by many philosophers. Particularly in debates in postmodern period, issues related with public sphere are approached critically and different actual parameters are suggested. The dominant worldview of each time has influenced the idea of public sphere and its criticism. Accordingly in this study; departure from modern and postmodern periods, the relation between public sphere and religion are discussed and sociological analyzes related with the issue are carried out.