İnternet ve sosyal ağların siyasal katılım üzerine etkisi: SDÜ örnek olayı
The impact of the internet and social networks on political participation: The case of SDÜ
- Tez No: 395907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. BAHADIR ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Siyasal Tutum, Siyasal Katılım, İnternet, Sosyal Ağlar, Attitude, Political Attitude, Political Participation, Internet, Social Networks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde internet ve sosyal ağlar, hızla gelişen ve ilerleme kaydeden yeni iletişim teknolojilerinin insanlığa sunduğu önemli gelişme alanlarından birini teşkil etmektedir. Gün geçtikçe kullanımı artan bu yeni iletişim teknolojileri, klasik iletişim araçlarına göre insanlar arası iletişimi daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz bir şekilde sağlamaktadır. Sosyal konuların konuşulup tartışıldığı bu çevrimiçi ortamlar, zaman içinde artan kullanıcı sayısı ile siyasal konuların da konuşulup tartışıldığı mecralar haline gelmiştir. Siyasal tutumların oluşumunda, bu tutumların davranışa dönüşmesinde, araçsal bir rol ifa eden, internet ve sosyal ağlar, bireylerin birbirleriyle iletişimini sağlamada, fikirlerini paylaşmasında, bu sayede çeşitli kanaatler edinip siyasallaşarak, siyasal alana girmelerinde önemli bir araç vazifesi görmektedirler. Çalışmanın amacı, kişiler arası iletişimde sıkça kullanılan internet ve sosyal ağların siyasal tutumlar üzerine etkisini incelemektir. Bu kapsamda, Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi olan, 1050 katılımcı arasında yapılan çalışmada, siyasal tutumların davranışsal öğesini oluşturan siyasal katılım davranışı üzerinde, internet ve sosyal ağlarla ilgili, çeşitli bağımsız değişkenlerin etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, internet ve sosyal ağlar üzerinden siyasilerle iletişime geçme, fikir paylaşımı, siyasal içerikli haber takibi gibi faaliyetlerin sıklığı ve bu faaliyetlerin doğru bulunması ile ilgili bağımsız değişkenler ile siyasal katılım bağımlı değişkeni arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, internet and social networks are the important vias which are presented to mankind by rapidly developed new communication technologies. Every day, these new communication technologies are getting more users. Because, they are very fast, cheap and easy to use. By these aspects of new internet technologies, they separate from other conventional communication tools. At the authentic invention era of these new communication technologies, these online places were using for social events. Later, with the increased usage over the time, internet and social networks have become vias where political events widely discussed. Contemporarily, these vias take important role at the creation of the political attitudes and transformation of these attitudes to political behaviors. In addition to that fact, they help people for to communicate and share ideas with each other. So, these people take a part in political processes and fields with getting some convictions and becoming political person. The aim of this study examines the impact of the internet and social networks which used in communication frequently on political attitudes. In this context, this study was applied between 1050 students of the Süleyman Demirel University. And the impact of some independent variables was examined as the internet and social networks on political participation behavior which is behavioral element of political attitudes. As a result, a significant and positive relationship was found between political participation and independent variables like communication with politicians on the internet and social networks; frequency and attitudes about following political news and sharing ideas on the internet and social networks.