Güre kazası: Dikey boyutta bir yerel tarih araştırması
Güre town: A verti̇cal dimension history study
  1. Tez No: 396023
  2. Yazar: SEVGİ BALABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Güre, Avarız Defteri, Muhasebe Defteri, Nüfus Defteri, Temettuat Defteri, Aydın Vilayet Salnameleri, Güre, Accounting Book's, Avârız Book's, Population Book's, Temettuat Book's, Aydın Province Annuals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde Uşak ilinin bir bucağı olan Güre; tarihsel süreçte sırasıyla Lidya, Persler, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma (Bizans), Anadolu Selçuklu Devleti, Germiyanoğlu Beyliği ve Osmanlı Devletinin sınırları içinde yer alarak, uzun yıllar Ege bölgesinde küçük bir yerleşim yeri olarak idari yapısını koruduğu görülmektedir. Bu çalışmada; Osmanlı Devleti döneminde Güre'nin nüfus, ekonomi ve sosyal yapısı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda XVI. ve XIX. yüzyıl Osmanlı dönemi kaynakları ile Güre nüfusunun sayısal değeri ve değişimi, kadın-erkek nüfusu, erkeklerin yaş ve tipolojik özellikleri, ekonomik faaliyetleri, mesleki durumu ve verdiği vergiler hakkındaki bilgiler değerlendirilecektir. Bu çalışma; Osmanlı Devlet merkezi ve büyük vilâyetlerinin dışında küçük bir taşra yerleşim birimi hakkında bilgiler vermesi açısından önem arz etmektedir. Tez, 1530 yılı muhasebe, 1676 yılı avârız, 1831 yılı nüfus, 1844- 1845 yılı temettuat defterleri ve XIX. yüzyıl Aydın Vilâyet Salnameleri esas alınarak hazırlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Today Güre is a district of Uşak in Agean Region; İn historical process within the boundaries of Lydia, Pers, Roma Empire, East Rome (Byzantine), Anatolian Seljuk State, Germiyan's Beylic and Ottoman Empire. It kept on its administrative structure as a small settlement in Agean Region. At this work Güre population structure is tried to put forth in Ottoman Period. At this context the XVI. and XIX. century Ottoman period sources are going to be evaluated in terms of Güre population's numerical value and changes, male and female population, men's age and typological features. This work is important in terms of giving information about Ottoman the provincial settlement place besides central and big provinces. Accounting book's in 1530, avârız book's (extraordinary tax in Ottoman Empire) İn 1676, population book's in 1831, temettuat book's in 1845 and owing to XIX. century Aydın province annuals' , Güre's population structure is tried to be informed.