Kesintili ve zorunlu (4 + 4 + 4) eğitim sisteminde okul yöneticileri ve öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi
Determi̇ni̇ng profesi̇onal burnouts of school pri̇nci̇pals and teachers i̇n interupted and compulsory (4 + 4 + 4) educati̇on system
  1. Tez No: 396022
  2. Yazar: BURAK YAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kesintili ve Zorunlu (4+4+4) Eğitim Sistemi, Tükenmişlik, Öğretmen, İnterrupted And Compulsory (4+4+4) Education System, Burnout, Teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma; kesintili ve zorunlu (4+4+4) eğitim sisteminin öğretmenlerin mesleki tükenmişlikleri üzerinde etkisini belirlemek ve öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerine göre tükenmişlik düzeylerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2013/2014 Eğitim öğretim yılında Uşak ilinde görev yapan 491 öğretmene uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerimizin analizinde normallik testi olarak Kolmogorov Smirnov testi kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren gruplar için t testi ve tek yönlü varyans analizi, varyansların eşitliğini test etmekte Levene testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Okul yöneticileri ve öğretmenlerin kesintili ve zorunlu (4+4+4) eğitim sistemine geçilmesi sonrasında düşük düzeyde duyarsızlaşma yaşadıkları, orta düzeyde duygusal tükenmişlik ve kişisel başarı boyutlarında tükenmişlik yaşadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin okuttukları sınıflara, branşlarına, alan değiştiren öğretmenlerin değiştirdikleri alanlara göre tükenmişlik düzeylerinde farklılaşma olmadığı, cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim durumlarına göre tükenmişlik düzeylerinde farklılaşmaların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research; was carried out to investigate the levels of burnout according to descriptive characteristics of school administrators and teachers, to determinate the affect on burnout of school administrators and teachers in the system interrupted and compulsory (4+4+4) education. A questionnaire prepared for the purpose; was administrated to 491 school administrators and teachers working in Uşak province in 2013/2014 academic year. Datum obtained from the questionnaire was analyzed through SPSS statistical software. Kolmogorov- smirnov test was used as a test of normality in the analysis of data. The groups which show normal distribution t test and one way analysis of variance was used. Levene test was used to test the equality of variances. In the light of research after the transition to interrupted and compulsory (4+4+4) education system, school manager and teachers have experienced such unpleasant things as depersonalization, medium- level emotional exhaustion and burnout the level of personal accomplishment In addition, there are no differentiations the level of burnout of teachers according to their branches, classes which they teach and field which they change but there are differentitiations the level of burnout in terms of their sex, age, senority, educational status