Pragmatic analysis of speech acts in headlines of The Independent newspaper
The independent gazetesinin başlıklarındaki söz edimlerinin pragmatik analizi
- Tez No: 396034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PHİLİP GIOVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Pragmatiks, söz eylem, manşetler, pragmatics, speech acts, headlines
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Manşet bir gazete makalesinin temel unsurlarındandır. Manşetler makaleyi okumak için okuyucuyu hazırlar ve okuyucuya konunun doğasını bilmesine yardımcı olan ipuçları sağlar. Manşetin dili, yapısı açısından dilin diğer türlerinden farklıdır. Bu farklılık iki ana sebepten kaynaklanır: ilki, manşetin yazarı sınırlayan alanları; ikincisi ise dilin okuyucunun dikkatini çekmek için çoğunlukla tahrik etmeyi veya ilgi çekmeyi amaçlamasıdır. Her iki sebepten dolayı manşetleri anlamak, özellikle dil öğrenenler için zor olabilir. Bu çalışma, gazete manşetlerinin daha iyi anlaşılması için söz eylem kuramına nasıl katkı sağlanabiliri araştırmaktadır. Manşetlerin analizi kullanılan söz eylem kuramını sadece kelimelerin anlamlarını ve söz dizin yapılarını araştırmaya imkân tanımakla kalmaz aynı zamanda örneğin, uyarılar, vaatler, tehditler, emirler, söz vermek gibi amaçların irdelenmesine de olanak sağlar. Bu çalışma yorumlarında okuyuculara sırasıyla yardım edebilen iddialı ve yönlendirici söz eylemlerinin manşetlerde daha sık olduğunu varsaymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma aşağıdakilere ulaşmıştır. Manşetler karmaşıktır ve yazılı söylemin çeşitli türleridir. Dolayısı ile dilleri, dilin diğer türlerinden farklı olduğundan anlaşılmaları zor olabilir. Manşetin dili kendine faydacı, anlamsal, sözdizimsel ve sözcüksel özelliklere sahiptir. Söz eylemleri, dilsel iletişimin bu türünün çekirdek birimini temsil etmektedir. Gazete manşetlerinde söz eylemlerini belirleme, emir, küfür, talep, söz verme ve teşekkür etme gibi, gazetecinin aktarmak için girişimde bulunduğu mesajları tanımak için okuyucuya yardımcı olur. Söz eylemler manşetin amaçlarının başarılı olması için fiilleri nispeten az sayıda kullanılır. Söz eylem kuramı manşette mesajı yorumlamaya yardım eden bir yol sunar; iddialı ve yönlendirici söz eylemleri ise daha manalı icrai ve bildirimsel olarak meydana gelir. Analizler, manşetlerin birçoğunun bildirimsel cümleler içinde ifade edildiğini göstermektedir ve sonuç olarak gazeteciler söz eylemlerin farklı sınıflarını ifade etmek için farklı sözdizimsel yapılar (emir, soru, bildirimsel ve ünlemlik) kullamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The headline is an essential feature of a newspapers article. Headlines prepare the reader for reading the article and provide clues that help the reader know the nature of the topic. The language of headlines is different from other types of language in terms of its structure. The language is different for two main reasons: first, there are limitations of space that restrict the headline writer; and second the language aims to be predominantly stimulating or intriguing in order to attract the attention of the reader. For both these reasons headlines can be difficult to understand, especially for language learners. This study investigates how speech act theory can contribute to a better understanding of newspaper headlines. Analyzing headlines using speech act theory not only allows for investigation of meaning of words and syntactical structures, but also facilitates examination of their purpose, for example as warnings, promises, threats, commands, pledges. This study postulates that assertive and directive speech acts are more frequent in headlines, which in turn can assist readers in their interpretation. The study reached the following conclusions: Headlines are complex and diverse features of written discourse. Consequently they can be difficult to understand since their language is different from other types of language. The language of headlines has its own pragmatic, semantic, syntactic and lexical features. Speech acts represents the core unit of this type of linguistic communication. Identifying speech acts in newspaper headlines helps the reader to recognize the message that the journalist attempts to convey such as commanding, swearing, requesting, promising, and thanking. Speech acts use a relatively small number of verbs to achieve the headline purposes. Speech act theory offers a way to help decipher the message in the headline. Assertive and directive speech acts occur more than expressive, commissive and declarative, and the analysis shows that the largest numbers of headlines are expressed in declarative sentences. Finally journalists use different syntactic structures (imperative, interrogative, declarative and exclamative) to express the different classes of speech acts.