İlahi dinlerde kadının statüsü: Yahudilik - Hıristiyanlık - İslamiyet
The status of woman in the divine religions: Judaism - Christianity - Islam
  1. Tez No: 396035
  2. Yazar: PARİ ALASKAROVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Position, Inheritance, Evidence, Islam, Judaism, Christianity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada üç ilahi dinin kitaplarında, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam kaynaklarında ilahi dinlerde kadının aile, hukuki, dini ve kamu hayatındaki konumu ele alınmıştır. Tezin yazılış amacı her üç dinin kadına bakış açısını ortaya koymaktır. Konu incelendiğinde özellikle, Yahudilik ve Hıristiyanlıkta tarih boyunca kadının erkekten ikincil planda kaldığı ve kadının haklarının suiistimal edildiği görülmektedir. Yahudilikte kadın her ne kadar ikinci planda kalsa da, Yahudi tarihine bakıldığında kadına değer verildiği ve hatta kendilerine öncü yaptıkları kadınların da olduğu görülmektedir. Hıristiyanlıkta da bu dinin mensubu olan kadınlar Yahudi kadınlarıyla aynı kaderi paylaşmış, hatta asli günahın (original sin) tek müsebbibi olduğu nedeniyle asırlarca takibe maruz kalmış ve layık oldukları konuma getirilememiştir. Fakat Hıristiyan dünyasında da Hz. Meryem gibi değer verdikleri kadınlar olmuştur. İslamın kadına verdiği değer hem Yahudilik, hem de Hıristiyanlığın kadına verdiği değer anlayışından farklıdır. Nitekim kadın hem baba, hem de eşinin evinde değersiz bir varlıkken, İslam onu yerlerden alarak göklere yüceltmiş, hatta cenneti annelerin ayakları altına sermiştir. Anahtar Kelimeler Kadın, Statü, Miras, şahitlik, islam, Yahudilik, Hıristiyanlık.
Özet (Çeviri)
In this thesis a position of women in family, legal, religious and social life had been turned out in divine books of three religious as well as, in divine religious of Judaism, Christianity and Islam sources. The purpose of writing this thesis is to uncover world outlook of women in all three religions. However, during analyzing the subject it was seen that throughout history they had put women ambitions on the back burner and abused women's rights. Thus, in Judaism women were humiliated but while reviewing Jewish history it has emerged that women were always appreciated. In Christianity the women were humiliated like in Judaism and they were deprived of rightful place. But in Christian world there were valued women as Virgin Mary. The value of women in Islam is different from the concept of a woman's worth of both Judaism and Christianity. Indeed, in the case of women being worthless in house of fathers and husbands, Islam took them from land and rose to the sky even, spread the paradise under the feet of mothers.