XIX. yüzyıl ortalarında Gölhisar kazasının sosyal ve ekonomik durumu: 10047 Nolu Temettuat Defteri'ne göre
Social and economic status of Gölhi̇sar district in mids of 19th century: According to Temettuat Register 10047
- Tez No: 396033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHSET KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 1260-1261, Temettuat, Gölhisar, Kibyra, Hane, Ekonomi, Tarım, Hayvancılık, 1260-1261 A.H, Temettuat, Gölhisar Kibyra, Household, Economy, Agriculture, Animal Husbandry
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla birlikte birçok alanda köklü bir değişim ve yeniden yapılandırma sürecine girilmiştir. Bunun sonucunda idari, mali, askeri, ekonomik, sosyo-kültürel hemen her alanda yenilikler yapılmıştır. Ancak en büyük yenilik modern bir düzen oluşturmak amacıyla mali alanda yapılmıştır. Tanzimat Fermanı ile her köy ve mahalle üzerine yalnız bir adla vergi konulmuş, bununla herkesten kazancı ölçüsünde vergi alınarak herkesin vergilendirilmesi hedeflenmiştir. Yeni bir vergi düzenlenmesine gidilmesi beraberinde vergi kaynaklarının yeniden tesbitini de gündeme getirmiş ve Tanzimat'ın uygulandığı bölgelerde sayımlar yapılmıştır. Osmanlı topraklarındaki tebaanın emlak, arazi ve hayvanat durumlarının tesbiti için yapılan bu sayımların ilki H.1256/ M.1840 tarihinde, ikincisi ise H.1260-1261/ M.1844-1845 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu sayımlar sonucunda temettuat defterleri olarak adlandırılan defterler serisi oluşmuştur. Temettuat Defterleri sayımların yapıldığı dönemde bölgedeki ahalinin ismi, şöhreti, mesleği, arazileri, hayvanları, tüccar ve esnafın yıllık gelirleri gibi birçok konuda, çok geniş alanda araşırmacılara bilgi sunmaktadır. Bu çalışmada Başbakanlık Osmanlı arşivinde ML. VRD. TMT. d 10047 katalog numarasıyla kayıtlı Gölhisar Temettuat Defteri incelenerek, 1844-1845 yıllarında Konya Eyaletine bağlı Hamid Sancağı kazalarından Gölhisar'ın sosyal ve ekonomik durumunu yansıtan detaylı bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A restructuring process including fundamental changes in many areas has begun with the Tanzimat Edict of the Ottoman Empire. As a result, innovations have been made in all areas such as administrative, financial, military, economic, socio-cultural, etc. But the largest innovation has been made in the financial field in order to create a modern layout. With the help of Tanzimat Edict, each village and neighborhood have been taxed by a unique name, so that everyone can pay tax to the extent of his/her earnings. Establishment of a new tax regulation brought the agenda of reinstalling the tax resources and counts have been made in the regions in which Tanzimat is implemented. The first of these counts which aimed to determine real estate land and animal properties of Ottoman Empire's subjects held in 1256 A.H. / 1840 A.D. The second count was held in 1260-1261 A.H. / 1844-1845 A.D. Series of books called temettuat book series formed as a result of these counts. Temettuat books offers a wide range of information to the researchers in many aspects about the people who lived in the region during the counting period, such as their name, reputation, profession, land and animals owned, annual revenues of merchants and tradesmen, etc. This study examines Gölhisar Temettuat Book, registered to the Prime Ministry Ottoman archives with ML. VRD. TMT. d 10047 catalog number. This book helps us to get detailed information that reflects the social and economic situation of Gölhisar, district of Hamid of Konya Province in 1844-1845 A.D.