Şirket birleşmelerinin insan kaynakları yönetimi boyutunda incelenmesi ve tekstil sektöründe bir uygulama
The investigation of mergers in the context of human resources management and an application in textile sector
  1. Tez No: 396051
  2. Yazar: ESİN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN ŞAHİN GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme, Şirket Birleşmeleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Growth, Mergers, Human Resources Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüz küresel rekabet ortamında işletmeler varlıklarını koruyabilmek ve sinerji oluşturabilmek amacıyla diğer işletmelerle birleşerek büyümeyi tercih etmektedirler. İşletmeler arasında gerçekleştirilen birleşme türleri ekonomik faaliyet alanlarına ve hukuki yapılarına göre farklılık göstermektedir. İşletmeler birleşme yoluyla kârlılıklarını artırmayı hedeflerken insan faktörünü de göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Farklı işletme kültürüne sahip olan çalışanlar aynı işletme bünyesi altında çalışmaya devam edecekleri için bu sürecin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde insan kaynakları yönetiminin önemi büyüktür. Bu çalışmada şirket birleşmelerinde insan kaynakları yönetiminin göz ardı edilmesiyle meydana gelebilecek sorunların etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada şirket birleşmeleri ve insan kaynakları yönetimi hakkında açıklayıcı bilgiler yer almaktadır. Uygulama Uşak ili tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin aynı sektördeki başka bir şirketi devralması yoluyla birleşen şirkette gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar istatistik programında analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's global competitive environment, businesses prefer to join with other businesses and grow in order to protect their presence and create synergies. The types of merger between businesses varies according to their legal structures and areas of economic activity. While aiming to increase profitability through mergers, businesses must also consider the human factor. As employees from a different culture will continue to work under the umbrella of the same company, human resource management has great importance for the successful realization of this process. In this study, it is aimed to determine the effect of problems that can occur with ignoring of human resource management in mergers. This study includes descriptive information about the human resources management and mergers. The application has been conducted in a company that operates in textile sector in the Uşak city and which joined to another company in the same sector through acquisition. The results obtained were analyzed in the statistical program and interpreted.