Milli Mücadele Döneminde Antalya Limanı
Port of Adalia During National Struggle
  1. Tez No: 396055
  2. Yazar: SEVGİ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE TUTSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Port, National Struggle, Harbour
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Antalya Limanı, antik çağlardan itibaren tarihi süreçte askeri ve ticari olarak stratejik önemini koruyan, Akdeniz Bölgesi'nin en önemli limanları arasında yerini aldı. Çalışmamız Milli Mücadele döneminde Antalya Limanı'nı kapsamaktadır. Antalya Limanı, stratejik konumu nedeniyle Anadolu'nun giriş kapısı olarak, İtalyan işgallerinde ve Ankara Hükümeti'nin Milli Mücadele hareketinde önemli bir merkez haline geldi. I. Dünya Savaşı'nı kaybeden Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Mütarekesi'nin ardından, Londra Gizli Anlaşması ile İtalya'ya verilen Antalya ve komşu bölgeleri işgal edilmeye başlandı. Milli Mücadele döneminde, stratejik konumu nedeniyle İtalya'nın Anadolu işgallerinde de ilk giriş kapısı Antalya Limanı olarak belirlendi. İtalya'nın farklı işgal siyaseti ve Batı Cephesi'nde Yunanlılara karşı verilen Milli Mücadele hareketini desteklemesi, Antalya Limanı'nı askeri ve ticari olarak önemli bir liman konumuna getirdi. Milli Mücadele yıllarında, Ankara Hükümeti'nin Akdeniz'de dış dünyaya açılan kapısı olarak da Antalya Limanı ön plana çıktı. Batı Cephesi'ne lojistik desteğin sağlanmasında önemli vazife yaptı. Ankara Hükümeti'nin başta İtalya olmak üzere, yurtdışından satın aldığı askeri malzeme, daha güvenli olması sebebiyle Antalya Limanı'ndan giriş yaparak cepheye sevk edildi. TBMM'nin kuruluşundan sonra oluşturulan denizcilik, istihbarat, propaganda, sansür, askeri sevkiyat kuruluşları ağırlıklı olarak sahil bölgelerinde örgütlendi. Antalya ve Antalya Limanı da, Akdeniz Bölgesi'nde, bu kuruluşların faaliyette bulundukları önemli bir merkez olarak görev aldı. Savaş şartlarının diğer Türk limanlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle Antalya Limanı ticarette de ön plana çıktı. Antalya Limanı, Milli Mücadele döneminde, askeri ve ticari olarak önemli limanlar arasında yer aldı. Ankara Hükümeti tarafından Anadolu'ya girişte, Akdeniz'deki tek resmi giriş kapısı da Antalya Limanı oldu. Ankara Hükümeti'nin otoritesini kabul ettirdiği, siyasi, askeri ve ticari anlamda stratejik bir merkez olarak; Akdeniz Bölgesi'nden, Milli Mücadele'ye destek vermiş önemli bir liman olarak Antalya Limanı karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda Türk, İtalyan, İngiliz ve Amerikan kaynakları kullanılmıştır. Türk, İtalyan askeri arşiv belgeleri; İngiliz ve Amerikan ticari, askeri ve konsolosluk raporları çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Ayrıca; Antalya tarihi ile ilgili hatıratlar ve ikincil kaynaklar da, çalışmamız kapsamında incelenmiş ve kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Port of Antalya, protect its strategic importance as a military and commercial since ancient times, was among the most important ports in the Mediterranean Region. Our study covers the Port of Antalya during the National Struggle. Port of Antalya, due to its strategic location as a gateway to Asia Minor, the Italian occupation and was an important center in Ankara Government of National Struggle. First World War who lost the Ottoman Empire and Allies after the Armistice was signed between States, starting from all the Anatolian coast, were occupied. London with Collusion given to Italy, Antalya and neighboring regions began to be occupied. National Struggle period, due to its strategic location, Italy's invasion of Anatolia became the first entrance to the Port of Antalya. Italy's different occupation policy and to support the National Struggle against the Greeks on the Western Front, the military and commercial Port of Antalya has made a major port. The National Struggle years, was the gateway to the outside world, The Ankara Government in the Mediterranean. Made an important task in providing logistical support to the Western Front. Ankara Government, mainly Italy and military equipment purchased from abroad, due to the more secure by entering the Port of Antalya, was sent to the front. TBMM created after the establishment of maritime intelligence, propaganda, censorship, were recruited into the military shipments organizations mainly coastal areas. Antalya and Port of Antalya Harbor is also, in the Mediterranean region, has served as an important center of these organizations in which they operate. Negatively impacted by other Turkish port of war conditions, Port of Antalya trade also came to the fore. Port of Antalya, during the National Struggle, was among the most important ports in the military and commercial. Who needs the Western Front, did duty in providing military logistical support. At the entrance to Anatolia by the Ankara government, one official gateway to the Mediterranean Sea in Port of Antalya. The Ankara Government's authority to impose its political, military and commercial sense as a strategic center; The Mediterranean region, as an important port has supported the National Struggle emerges Port Of Antalya. In our study, Turkish, Italian, British and American sources were used. Turkish, Italian military archival documents; British and American commercial, military and consular reports are the basis of our study. You also; Memoirs and secondary sources about the history of Antalya, examined the scope of our work and used. kEYWORDS: Antalya, Port, National Struggle, Harbour