Uluslararası taşımacılık yapan lojistik işletmesinin taşıma türünün analitik hiyerarşi yöntemiyle seçimi: Vestel Beyaz Eşya A. Ş.'de uygulama
Selection of the analytic hierarchy process of logistics enterprises engaged in international transport: Application in Vestel White Goods Company
  1. Tez No: 396066
  2. Yazar: ÜMRAN MERVE ÜTÜCÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Uluslararası Taşımacılık, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP), Logistics, International Transportation, Multi-Criteria Decision-Making (MCDM), Analytic Hierarchy Process (AHP)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kelime olarak nakliye, ulaşım ve taşıma anlamlarına gelen lojistik, tekerleğin icat edilmesiyle beraber sürekli olarak insanların ilgisini çekmiştir. Sanayi devrimi sonrasında kütlesel üretimin gerekliliği ve önemi artmış, bilgi teknolojisinin gelişmesi ve küreselleşmenin etkisiyle hem kaliteli üretimin yapılması hem de ürünlerin en uygun şekilde müşteriye ulaştırılması aynı derecede önemli hale gelmiştir. Her şirket maliyetlerini düşük seviyede tutup hizmet kalitesini en iyi şekilde sağlamak istemekte ve bu yüzden de karar vermesi zor olan durumlarda en doğru kararı vererek en iyi tercihi yapmaları beklenmektedir. Son yıllarda gerek ulusal ve gerekse de uluslararası taşımacılıkta artık küresel hale gelen dünya keskin bir rekabet ortamı doğurmuştur. Uluslararası taşımacılık yapan firmaların lojistik faaliyetlerinin bütün bölümlerini en iyi şekilde kavrayarak üreticiden tüketiciye doğru uzanan süreçte hizmet sağlamaları zorunlu hale gelmiştir. Küresel rekabetin yaşandığı ve birçok tedarikçinin bulunduğu dünyada lojistik firmaları rekabetin ötesine geçip rekabet üstü olmak zorundadırlar Geleceğin en önemli sektörlerinden biri olması beklenen lojistik sektörü, Türkiye'de de son zamanlarda hızla ilerleme gösteren sektörlerden biri olarak görülmektedir. Türkiye; Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan, Asya ve Avrupa arasında köprü işlevi gören, petrol bakımından zengin ülkelere komşu olan, stratejik bakımdan önemli boğazlara sahip, üç tarafı da denizlerle çevrili önemli bir coğrafi konuma sahiptir ve uluslararası taşımacılığın gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada lojistik ve uluslararası taşımacılığın öneminden bahsedilmiştir. Uluslararası taşımacılık yapan Vestel Beyaz Eşya A.Ş.'de maliyet, hız, güvenilirlik, taşıma kapasitesi, yakıt fiyatı, teslimat, esneklik olmak üzere 7 kriterli, havayolu karayolu ve denizyolu taşımacılığı olmak üzere 3 alternatifli tedarik sürecinde çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP) kullanılarak, hangi taşıma türünün daha uygun olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Meaning shipping and transportation as a word, logistics has always been a focal point ever since the invention of the wheel. As of the industrial revolution, the importance of massive production have come to the fore and together with that, producing qualified goods and transporting these goods to the customers properly and fast have become equally important. Every company tries to reach the highest service quality with the lowest costs. So, the companies are supposed to make the best choice under these complicated and challenging circumstances. Recently globalized world in both national and international transportation caused a fierce competition atmosphere. It has become a necessity for international transport logistics firms to understand and take part in all parts of the process of logistcs operation from the manufacturer to the consumer. Especially in today's competitive world with a large number of logistics providers, logistics companies need to overlap the borders of competition and become supra-competitive in the this market. Logistics, with the potential of becoming one of the leading sectors in the future, is regarded as one of the fastest growing sectors in Turkey. Linking Asia, Europe and Africa continents each other, being a bridge between Asia and Europe, neighbouring the oil-rich countries, and having strategically important harbors, Turkey has a great importance in the development of national and international transport and contributes largely to the growth of international transportation. This study mentions the importance of logistics and international transportation. Being an international transporter, Vestel White Goods Company has been practiced by using one of the multiple-decision making methods. Using Analytic Hierarchy Process (AHP) to determine which transportation method, as 7-criteria cost, speed, reliability, capacity, fuel price, delivery, flexibility; as 3 alternatives air transportion, road transportation and maritime transportin is applicated.