Slow food hareketinin beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı beslenmeye etkisi üzerine bir uygulama çalışması: Halfeti ve Seferihisar örneği
An application of a case study about the effect of the slow food movement on eating habits and a healthy diet in Halfeti̇ and Seferi̇hi̇sar
  1. Tez No: 396081
  2. Yazar: REMZİ AYTİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALA HASSAN ELSAYED MOHAMED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Slow Food, Beslenme Alışkanlıkları, Vücut Kitle İndeksi, Slow Food, Eating Habits, Body Mass Index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Beslenmek ve yemek yemenin biyolojik bir ihtiyaç olduğu kadar aynı zamanda bir hak ve keyif olduğu gerçeğinden hareketle, fast food tarzı beslenmeye karşı bir hareket olarak İtalya'da ortaya çıkan Slow Food hareketi, insanların 'iyi, temiz ve adil' beslenmelerinin bir hak olduğunu savunmaktadır. Slow Food hareketi adı ile özdeşleşmek için kendisine sembol olarak 'salyangoz'u seçmiştir. Bu bağlamda,“hayat içinde sürekli yiyerek ağır ağır ilerleyen salyangoz bir anlamda insanoğlunun yolculuğunu da temsil etmektedir.”“Slow Food Hareketi'nin Beslenme Alışkanlıkları ve Sağlıklı Beslenmeye Etkisi Üzerine Bir Uygulama Çalışması: Halfeti ve Seferihisar Örneği”başlıklı bu çalışma, Türkiye'nin ilk sakin şehri unvanına sahip Seferihisar ile son sakin şehri Halfeti'deki yerel halkın, Cittaslow ve Slow Food algılarını ve Slow Food'un sağlıklı beslenme üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma çalışmasının evrenini, İzmir ili Seferihisar ilçesi ile Şanlıurfa ili Halfeti ilçesi, örneklemini ise bu ilçelerde yaşayan halk oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesi için, bilimsel araştırmalarda yaygın veri toplama yöntemi olarak kullanılan anket formu kullanılmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS.20.0 İstatistik Paket Programı yardımı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda; Seferihisar ve Halfeti yavaş şehirlerinde, beslenme alışkanlıklarını belirleyen temel faktörlerin kültürel değerler, alışkanlıklar ve gelir düzeyi olduğu, Slow Food algısının beslenme alışkanlıkları üzerinde doğrudan etkisi bulunmadığı görülmüştür. Buna karşın, Seferihisar yavaş şehrinde Slow Food algısının Halfeti'ye göre daha gelişmiş olduğu ve buna bağlı olarak kısmen de olsa beslenme alışkanlıklarının Slow Food felsefesinden etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Slow Food movement, which emerged in Italy both as a movement against fast food style eating habits and as a result of the fact that eating and getting nourished is a biological need as well as a right and a pleasure, argues that it is a right for people to have a“good, clean and fair”diet. The movement has chosen the snail as a symbol, in order to be fully identified with the name“Slow Food”. In this context,“snails that eat constantly and move slowly”represent, in a sense, the journey of mankind. This study, which is entitled,“An Application Study about the Effect of Slow Food Movement on Eating Habits and a Healthy Diet: A Case Study in Halfeti and Seferihisar,”aims to understand the local people's perceptions about Cittaslow and Slow Food both in Seferihisar which has the distinction of being the first inhabited city and in Halfeti, which is the last inhabited city and to determine the effects of Slow Food on a healthy diet. The range of the study includes Seferihisar, a province of the city of İzmir and Halfeti, a province of the city of Şanlıurfa. Its sample includes the people living in these provinces. Questionnaires have been used as a common data-gathering method to obtain the research data. The data obtained from the questionnaire forms have been analysed via SPSS.20.0 Statistical Package Program. The analysis of the data has revealed that the basic factors affecting eating habits in the slow cities of Seferihisar and Halfeti are cultural merits, customs and level of income and that the Slow Food perception does not have a direct impact upon eating habits. Nevertheless, the slow city of Seferihisar has a more developed Slow Food perception than Halfeti and from this data it has been inferred that eating habits are affected by the Slow Food philosophy, even partially.