Okul yöneticiliği yolunda kadın öğretmenlerin karşılaştıkları kariyer engelleri: Bir uygulama
Career obstacles on the path of school management that faced by women teachers
- Tez No: 396103
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Öğretmen, Kariyer engelleri, Women, Teachers, Career obstacles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İş hayatında kadınların ve erkeklerin daha iyi yapacakları kabul edilen birtakım meslekler vardır. Kadınların ebe, hemşire, öğretmen gibi meslekler için daha uygun oldukları düşünülürken, yöneticilik ise erkeklerin daha iyi yapabilecekleri, onlara özgü bir meslek olarak düşünülmektedir. Kadınlar da, kendi açılarından rutin çalışmayı gerektiren ofis işlerinde, öğretmenlik, hemşirelik gibi yarı profesyonelleşmiş mesleklerde çalışmayı uygun görmektedir. Kadınlar geleneksel ev işlerine yakın olan hizmet sektörlerinde daha yoğun olarak çalışmakta iken yöneticilik, askerlik, hakimlik, müfettişlik gibi işlerde daha çok erkekler çalışmaktadır. Sonuç olarak, kadınlar daha düşük statülü işlerde daha yoğun çalışmakta ve ayrıca bu işlerde yükselme fırsatını yakalayamamaktadır. Kadının toplumsal hayat içerisinde yüz yüze kaldığı sorunlar bütün dünyada farklı ölçekler göstermektedir. Günümüzde gelişmiş olarak nitelendirilen ülkelerde dahi kadınlar hem aile hem de iş hayatında pek çok sorun ile karşı karşıya gelmektedir. Buna ek olarak çalışma hayatının dışında da kendilerine ağır sorumluluklar yüklenmektedir. Bu sorumluluklar birtakım kariyer engellerini de beraberinde getirmektedir. Bu araştırmanın amacı, Kayseri ilinin Talas ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarında çalışan yönetici ve öğretmen görüşlerine göre, kadın öğretmenlerin kariyer engellerinin neler olduğunu tespit etmektir. Bu bağlamda toplamda 200 öğretmene anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre kadın öğretmenlerin yönetici olmaya çok gönüllü olmamakla beraber, çalışmada bahsi geçen kariyer engellerini genel itibariyle kabul etmedikleri görülmektedir. Bu da geçmişten gelen kalıplaşmış algıların pozitif yönde değişmekte olduğunu gösteren umut verici bir göstergedir.
Özet (Çeviri)
Women and men in business adopted a number of professions are to be made better, Women 's midwives, nurses, considering that they are more suitable for professions such as teachers, administration can do better if the men are thought to them as a specific profession. Women, in jobs that require routine office work on their part, teaching, working in professions such as nursing semi professionalized sees fit. While women working in the service sector as more intense closer to the traditional household management, military, judges, more men are working in jobs like inspection. As a result, women work more intensively in lower status jobs and can not also have the opportunity to rise in this business. The problems facing women in social life remains shows different scales all over the world. Today, even in countries considered to be developed, and both women are from families faced with many problems in business. In addition, outside of working life, the heavy responsibility they are installed. This responsibility brings with it a number of career barriers. This research, according to employee administrators and teachers in public elementary schools in the opinion of Talas province of Kayseri, is to determine what are the obstacles careers of women teachers. In this context, the survey was administered to a total of 200 teachers. According to the survey, although not very willing to be an administrator of female teachers, their work is seen as a general acceptance of the aforementioned career obstacles. This is a promising indicator showing that perceptions are changing in a positive direction stereotypes from the past.