Çoklu aeroallerjen duyarlı astım ve/veya rinitli çocuklarda semptomlardan sorumlu ana allerjeni öngörmede provokasyon testi şart mıdır?
Is nasal provocation really needed to estimate the major allergen in multi-sensitized children with asthma/rhinitis?
  1. Tez No: 396334
  2. Yazar: EZGİ GİZEM YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AYDINER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: rinit, astım, polisensitize, nazal provokasyon, rhinitis, asthma, multisensitized, nasal provocation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Allerjen spesifik bronşiyal veya nazal provokasyon testleri,(NPT) astım(AA) ve/veya alerjik riniti (AR) olan multisensitize hastalarda semptomlardan sorumlu ana allerjeni öngörmede altın standart testler olarak bilinir. Bu çalışmada, semptom skoru, spesifik IgE, deri prik test (DBT) ve bazofil aktivasyon testi(BAT) kombinasyonuyla, allerjen spesifik NPT'nin sonucunu öngörecek bir algoritma oluşturulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Allerjik riniti olan ve multisensitize elli iki (12K/40E) hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara, semptom ve medikasyon skorları dağıtıldı, DPT, dilüsyonlu DPT yapıldı, aeroallerjenler için spesifik IgE bakıldı, Solunum fonksiyon testi(SFT), metakolinle nonspesifik bronş provokasyon testi, ev tozu(HDM) ve çim poleni için BAT yapıldı.NPT ile eşzamanlı olarak akustik rinometri yapıldı. Bulgular: 52 hastadan(11±3yaş) , 39'unda AA+AR vardı, 13'ünde ise sadece AR vardı. 23/52 hastada ailesel atopi öyküsü vardı. SFT'de 11 hastada FEV1 için, 12 hastada FVC için ve 16 hastada MEF25-75 için reversibilite saptandı. Metakolinle nonspesifik bronş provokasyon testi sadece 12 hasta için negatif bulundu. DPT, (DP:6.7±2.6, DF:6.2±2.7 ve çim poleni:6.9±2.5mm) ve spesifik IgE (HDM:32±24, çim poleni:31±4IU/ml) olarak değerlendirildi. Dilüsyonlu DPT'de ise DP için 5 hasta, DF için 8 hasta ve çim poleni için 7 hastada 1:10000 titrasyonda pozitif sonuç saptandı. NPT'de HDM için 31/39 (%79) ve çim poleni için 30/41 (%73) hasta provoke oldu. BAT ise, HDM için 38/43 (%88) hastada, çim poleni için 41/43 (%95) hastada pozitifti. Sonuç: BAT, HDM ve/veya çim poleni ile duyarlanmış hastaların çoğunu teşhis etmede duyarlı ve allerjen duyarlılığını belirlemede DPT/sIgE kadar etkili, fakat semptomlardan sorumlu ana allerjeni öngörmede NPT kadar başarılı değil. Semptomlardan sorumlu ana allerjeni ömgörmede NPT şart mıdır?Evet şarttır.
Özet (Çeviri)
Background: Allergen specific bronchial or nasal provocation tests (NPT) are known as gold standard method to determine the major allergen causing symptoms in multi-sensitized patients with asthma (AA) and/or rhinitis (AR). Current study aimed to set an algorithm to estimate the result of allergen specific NPT by combination of symptom scores, specific IgE, prick test (SPT) and basophil activation test (BAT). Materials and Methods: Fifty-two (12F/40M) aeroallergen multi-sensitized patients with AR were enrolled. All patients were evaluated with symptom and medication scores, SPT, diluted SPT and specific IgE's for aeroallergens, PFT, bronchial provocation (BPT) with methocholine, BAT with house-dust-mite (HDM) and çim poleni pollen. In addition, NPTs with HDM and grass pollen were performed simultaneously with acoustic rhinomanometry. Results: Among fifty-two patients (11±3years), 39 clinically had AA+AR and 13 had only AR. Parental atopy was remarkable in 23/52 patients. Reversibility in PFT was determined in 11 patients for FEV1, 12 for FVC and 16 for MEF25-75%. BPT with methacholine was negative in only 12 patients. SPTs (DP:6.7±2.6, DF:6.2±2.7 and grass:6.9±2.5mm) and specific IgE (HDM-mix:32±24, grass-mix:31±4IU/ml) were positive in all patients for HDM and grass mix, respectively. Diluted SPTs (1/10000) were determined as positive in only 5 patients for DP, 8 for DF and 7 for grass In addition, NPTs were provoked in 31/39 (79%) and 30/41 (73%) and BATs were positive in 38/43 (88%) and 41/43 (95%) patients for HDM and grass, respectively. Conclusion: BAT was able to diagnose most of patient sensitized to HDM and/or grass and efficient as much as spt/sIgE in determination of allergen sensitization. But it was not successful as NPT in defining major allergen causing symptoms. Is nasal provocation really needed to estimate major allergen? Yes, it is