Farklı yüzey işlemlerinin monolitik zirkonyumun sertlik ve yüzey pürüzlülüğü ile rezin siman bağlantı dayanımına etkisinin incelenmesi
Effect of different surface processes on monolithic zirconium hardness surface roughness and microtensile bond strength with resin cement
  1. Tez No: 396346
  2. Yazar: HAMZA ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monolitik zirkonyum, mikro gerilim testi, rezin siman, sertlik, yüzey pürüzlülüğü, Hardness, micro-tensile test, monolithic zirconium, surface roughness, resin cement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, son yıllarda klinik kullanımı gittikçe yaygınlaşmaya başlayan monolitik zirkonyuma uygulanan farklı yüzey işlemlerinin, sertlik ve yüzey pürüzlülüğü ile rezin siman bağlantı dayanımına etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: 10x10x10 mm boyutlarında hazırlanan 35 adet monolitik zirkonyum örnek, yüzey işlemlerine göre rastgele 7 gruba; Kontrol, Kumlama, Cojet, Primer, Single Bond, Kumlama+Primer, Cojet+Single Bond ayrıldı. Bu gruplara yüzey işlemleri uygulandı. Kumlama ve Cojet gruplarında, yüzey işlemleri öncesi ve sonrası sertlik ve yüzey pürüzlülük değerleri ölçüldü ve SEM görüntüleri alındı. Daha sonra tüm örneklere rezin siman bağlanarak, akrilik kalıplar yardımıyla Isomet cihazına bağlandı. Isomet cihazında kesilen örneklerden 1x1x10 mm boyutlarında Prettau Zirkonya-Rezin Siman çubuklar elde edildi. Çubuklar mikro gerilme test cihazına bağlanarak çekme testi yapıldı. Kopma yüzeyleri stereomikroskopta incelendi. Sertlik ve yüzey pürüzlülük ölçümlerine ait değerler Mann-Whitney U ve Wilcoxon Ranks Test ile analiz edildi. Mikro gerilim testi sonucu elde edilen değerlerin istatistik analizi ise one way ANOVA testini takiben Dunnet's' in çoklu karşılaştırma testi ile yapıldı. Bulgular: Yapılan istatistik analizler sonucunda kumlama işleminin örneklerin sertliğini ve yüzey pürüzlülüğünü daha fazla etkilediği ancak Cojet işlemine göre anlamlı bir fark olmadığı (p>0.05) tespit edildi. Bağlanma dayanımı analizinde ise Kumlama+Primer grubunun diğer gruplardan daha güçlü bağlanma dayanımı gösterdiği (18.76 MPa), kontrol grubunun ise en düşük dayanımı gösterdiği (3.09 MPa) tespit edildi. Sonuç: Mekanik ve kimyasal yüzey işlemlerinin birlikte uygulanmasının monolitik zirkonyum ve rezin siman arasındaki bağlantı dayanımı üzerinde etkili olabileceği; farklı yüzey işlemlerinin bağlantı dayanımı üzerinde farklı etkileri olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is the investigate of effect of different surface processes, applied on monolithic zirconium and recently begun to be used clinically, on zirconium hardness, surface roughness and microtensile bond strength with resin cement. Material and Method: 35 monolithic zirconium samples, prepared in size of 1x1x10 mm, were randomly separated 7 groups; Control, Sandblasting, Cojet, Single Bond, Primer, Sandblasting+Primer, Cojet+Single Bond according to surface processes. In Sandblasting and Cojet groups, the values of hardness and surface roughness were measured. Prettau Zirconia-Resin Cement sticks in size of 1x1x10 mm were obtained from the samples cut in Isomet device. Debonding surfaces were examined in stereomicroscope. The values belong to the hardness and roughness measurements were analyzed with Mann-Whitney U and Wilcoxon Ranks Test. The statistic analysis of values obtained from micro-tensile test were applied with Dennett's' multiple comparisons subsequent to one-way ANOVA test. Results: As a result of statistical analysis, it was determined that Sandblasting processing affected the hardness and roughness of samples more but there was no significant difference (p>0.05) according to Cojet processing. In microtensile bond strength analysis, it can be said that, Sandblasting+Primer group has showed more microtensile bond strength (18.76 MPa) than other groups and Control group has showed lest microtensile bond strength (3.09 MPa). Conclusion: It has been found that applying mechanical and chemical surface processes together can be effective on the microtensile bond strength between Monolithic Zirconia and resin cement, and the result that different surface processes have different effects on microtensile bond strength has been reached.