Monolitik zirkonyuma uygulanan yüzey işlemleri ile yaşlandırmanın pürüzlülük ve dönüşümüne etkisinin incelenmesi
İnvestigation of the effect of surface treatment and aging on roughnessn and phase transformation of monolithic zirconium
- Tez No: 547603
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Göreceli monoklinik faz, monolitik zirkonyum, yaşlandırma işlemi, yüzey pürüzlülüğü, Monolithic zirconium, surface roughness, relative monoclinic phase, aging process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışma monolitik zirkonyum restorasyonların üretim aşamalarında, simantasyon öncesinde laboratuvarda ve klinikte uygulanan yüzey işlemleri ile yaşlandırmanın pürüzlülük ve faz dönüşümüne etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Çalışmada iki farklı monolitik zirkonyumdan Bilgisayar Destekli Tasarım/Bilgisayar Destekli Üretim (CAD/CAM) ile ISO 6872'ye uygun olarak 15 mm çapında ve 1.2 mm (aşındırma uygulanacak grup 1.3 mm) kalınlığında disk şeklinde toplam 80 örnek hazırlandı. Örnekler rastgele beş gruba (kontrol, aşındırma, kumlama, alüminyum oksit tozu ile kaplama, lazer) ayrılarak yüzey işlemleri uygulandı. Yüzey pürüzlülük değerleri saptandı, taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri alındı, atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ve X-ray difraktometre (XRD) analizleri yapıldı. Örneklere yaşlandırma işlemi uygulandıktan sonra yüzey pürüzlülük değerleri ve göreceli monoklinik faz değişimleri tekrar tespit edildi. Veriler varyans analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ve t-testi ile değerlendirildi. Yüzey pürüzlülüğü ile monoklinik faz miktarı arasındaki ilişkinin araştırılması için Spearman'ın rho (ρ) katsayısı kullanıldı. Bulgular: Her iki monolitik zirkonyum üzerinde de yüzey işlemlerinin çok anlamlı olduğu (p˂0.001), materyal çeşidinin ve monolitik zirkonyum materyaller ile yüzey işlemleri arasındaki etkileşiminin anlamlı olmadığı (p>0.05) tespit edildi. En fazla yüzey pürüzlülüğü değerleri kumlama uygulanan grupta saptandı. XRD analizinde; her iki materyalde de göreceli monoklinik faz oranlarının yaşlandırma işlemleri ile arttığı tespit edildi. Sonuç: Farklı yüzey işlemlerinin monolitik zirkonyumun yüzey pürüzlülüğünü ve göreceli monoklinik faz değerlerini etkilediği, yaşlandırma işleminin yüzey pürüzlülüğünü azaltıp faz dönüşümünü (t→m) arttırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the effecet of surface treatment that applied on monolithic zirconia restoration during the production stage in the laboratory and prior cementation in the clinic and aging on the surface roughness and phase transformation. Material and Method: In the study, 80 samples were prepared from two different monolithic zirconium with the form of a disc according to ISO 6872 with 15 mm in diameter and 1.2 mm in thickness (1.3 mm thickness to be applied sand blasting to the group). The samples were randomly divided into five groups (control, grinding, sand blasting, tribochemical aluminum oxide silica coating, laser) and surface treatments were performed. Surface roughness values were determined, scanning electron microscopy (SEM) images were taken, atomic force microscope (AFM) and X-ray diffraction (XRD) analyzes were performed. After the aging process, surface roughness values and relative monoclinical phase changes were determined again. The data were analyzed usingone-way analysis of variance followed by Tukey's multiple comparison test and t-test. Spearman's rho (ρ) coefficient was used to investigate the relationship between surface roughness and monoclinical phase amount. Results: It was found that surface treatments on both monolithic zirconium were very significant (p 0.05). The maximum surface roughness values were determined in the blasting group. In XRD analysis; The relative monoclinical phase ratios in both materials were increased with aging processes. Conclusion: Application of different surface treatments increased the surface roughness and relative monoclinical phase values of monolithic zirconium while the aging process decreased the surface roughness and increased the phase transformation.