Farklı kalınlıklardaki monolitik zirkonyuma uygulanan bitirme işlemlerinin termal yaşlandırma öncesi ve sonrası yüzey pürüzlülüğü ve bükülme dayanımına etkisi
Effect of treatments applied to monolithic zirconia with different thicknesses on surface roughness and bending strength before and after thermal aging
- Tez No: 984156
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE ŞEBNEM BÜYÜKKAPLAN, DOÇ. DR. KUBİLAY BARUTCİGİL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: monolitik zirkonyum, yüzey bitim işlemleri, termal siklus, yüzey pürüzlülüğü, iki eksenli bükülme dayanımı, monolithic zirconium, surface finishing processes, thermal cycling, surface roughness, biaxial flexural strength
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı kalınlıklarda hazırlanmış monolitik zirkonyum örneklere farklı yüzey işlemleri ve termal siklus uygulamasının yüzey pürüzlülüğü ve iki eksenli bükülme dayanımına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada disk şeklinde 80 adet 1 mm, 80 adet 2 mm kalınlığında 15 mm çapında toplam 160 adet VITA YZ ® HT marka monolitik zirkonyum örnek hazırlandı. Farklı kalınlıklarda hazırlanan örneklerin yarısı termal siklus uygulamasına tabi tutuldu. Tüm örnek grupları için yüzey işlemine göre 4 alt grup oluşturuldu (n=10). Alt gruplar kontrol (K), aşındırma ve polisaj (AP), aşındırma ve glaze (AG), aşındırma, polisaj ve glaze (APG) olarak oluşturuldu. Örneklerin yüzey pürüzlülük değerleri profilometre cihazıyla ölçüldü. Örneklerin üç top üzerine piston tekniğiyle iki eksenli bükülme dayanımı değerlendirildi. İstatistiksel analiz üç yönlü Robust ANOVA ile yapıldı. Bulgular: Tüm örneklerde ortalama yüzey pürüzlülüğü en çok K ve AP grubunda, en düşük yüzey pürüzlülüğü AG grubunda saptanmıştır. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bükülme dayanımı değerleri en yüksek APG grubunda, en düşük K grubunda saptanmıştır. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Termal siklus işleminin yüzey pürüzlüğüne etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunurken bükülme dayanımına etkisi anlamlı bulunmamıştır. Materyal kalınlığının yüzey pürüzlüğüne ve bükülme dayanımına etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Termal siklus uygulanması yüzey pürüzlülük değerinde artışa sebep olurken bükülme dayanımını düşürdüğü gözlendi. Örnek kalınlığındaki artışın, yüzey pürüzlülük değerlerinde azalmaya yol açarken, bükülme dayanımı değerlerinde ise artışa neden olduğu bulgulandı. Aşındırma, polisaj ve glaze işlemlerinin bir arada uygulanması materyalin yüzey pürüzlülüğünü azaltırken bükülme dayanımında artış sağladı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study is to investigate the effects of different surface treatments and thermal cycling on the surface roughness and biaxial flexural strength of monolithic zirconium samples prepared with different thicknesses. Method: In this study, a total of 160 VITA YZ ® HT brand monolithic zirconium samples were prepared in disk shape, 80 pieces of 1 mm thickness, 80 pieces of 2 mm thickness and 15 mm diameter. Half of the samples prepared in different thicknesses were subjected to thermal cycling. For all sample groups, 4 subgroups were created according to the surface finishing process (n=10). The subgroups were created as control (K), abrasion and polishing (AP), abrasion and glaze (AG), abrasion, polishing and glaze (APG). The surface roughness values of the samples were measured with a tactile profilometer. Biaxial flexural strength was evaluated with the piston technique on three balls. Statistical analysis was performed with three-way Robust ANOVA. Results: In all samples, the average surface roughness was found to be the highest in the K and AP groups, and the lowest in the AG group. This difference was found to be statistically significant. The highest flexural strength values were found in the APG group and the lowest in the K group. This difference was not found to be statistically significant. The effect of thermal cycling on surface roughness was found to be statistically significant, while its effect on flexural strength was not found to be significant. The effect of material thickness on surface roughness and flexural strength was found to be statistically significant. Conclusion: It was observed that thermal cycling application caused an increase in surface roughness value while decreasing the flexural strength. The increase in sample thickness was found to result in a decrease in surface roughness values, while leading to an increase in flexural strength values. Combined abrasion, polishing, and glazing reduced surface roughness and improved flexural strength.