Uyku bozukluğu yaşayan bireylerin yakınmalarının ve uykuyu etkileyen durumların incelenmesi
Examination of complaints of the individuals that suffer from sleep disorder and situations that affect the sleep.
  1. Tez No: 396373
  2. Yazar: TUNÇ ELİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REVA BALCI AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Uyku bozukluğu, Uyku bozukluğu semptomları, Nursing, Sleep disorder, Sleep disorder symptoms
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: İnsan yaşamında uyku; solunum, beslenme, boşaltım gibi günlük yaşam aktiviteleri kadar önemlidir. Bu çalışmanın amacı uyku bozukluğu yaşayan bireylerin yakınmalarını ve uyku bozukluğunu etkileyen durumları belirlemektir. Gereç-Yöntem: Araştırmanın verileri Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Servisi Uyku Bozuklukları Birimine tedavi amacı ile 01.09.2011-01.01.2013 tarihleri arasında yatırılmış olan 313 hastaya ait dosyalardan retrospektif olarak elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi ''Uyku Soru Formu''nda bulunan bilgiler ışığında geliştirilen bir veri toplama formu kullanılmıştır. Bulgular: Hastalarıın %59.1'inin erkek ve %42.8'inin ağır derecede uyku bozukluğuna sahip olduğu belirlenmiştir. Uyku bozukluğu yaşayan hastaların %62.9᾽ unun uykuya geçmekte, %61.7᾽ sinin tekrar uyumakta zorluk yaşadığı,%73.8᾽ inin geceleri sık sık uyandığı ve %82.4᾽ ünün uykuda horladığı, % 85.9᾽ unun yatakta sık sık döndüğü, %78.0᾽ inin kilo sorunu yaşadığı, %42.2'sinin obez olduğu, %82.4᾽ ünün baş ağrısının ve %69.3' ünün ağız kuruluğunun olduğu, %87.2᾽ sinin gündüzleri aşırı yorgunluk hissettiği, %73.8᾽ inin çabuk sinirlendiği, %48.9᾽ unun cinsel problem yaşadığı belirlenmiştir. Ayrıca hastaların %40.6'sının sigara, %16.6'sının alkol kullandığı, %67.4'ünün günde 8 bardaktan daha fazla çay tüketiminin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Uyku bozukluğu sorunu yaşayan hastaların en çok geceleri sık sık uyanma, horlama, yatakta sık sık dönme, baş ağrısı çekme, gündüzleri aşırı derecede yorgunluk hissetme ve çabuk sinirlenme durumundan yakındığı; sigara kullanımı, akşamları çay ya da kahve tüketme ve BKİ'nin uyku bozuklukları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In human life, sleep is as important as daily lifetime activities like respiratory, nourishment and discharge. The purpose of this study is to determine complaints of people that suffer from sleep disorder and situations that affect the sleep. Material and Methods: The data of this research has been obtained from the files of 313 patients that was treated between the dates 01.09.2011-01.01.2013 for treatment in Kafkas University Medicine Faculty, Neurology Service-Sleep Disorder Unit as retropective .A data collection form that has been developed in the light of the informations of Kafkas University Medicine Faculty ''Sleep Question Form'' is used in the collection of this data. Results: It has been established that 59.1% of patients are males and 42.8% of them have severely sleep disorder. 62.9% of individuals that have sleep disorder suffer from passing into sleep, 73.8% have frequent waking at night, 61.7% have difficulty in sleeping again, 82.4% snore in sleep, 85.9% have frequent rotation in bed, 78.0% have weight problem,82.4% have headache, 69.3% have dry mouth, 87.2% feel extremely tired in the morning, 73.8% get angry quickly, 48.9% have sexual problems. Also, it has been revealed that 40.6% of patients smoke, 16.6% use alcohol,67.4% consume more than eight cups of tea. Conclusions: Consequently, it has been revealed that the individual who has sleep disorder are maximally suffer from frequent waking at night, snoring, frequent rotation in bed, suffering from headaches, feeling extremely tired in the morning, getting angry quickly; age, smoking ,amount of the consumption of tea or coffee in the evening and BMI have an effect on sleep disorder.