İntramüsküler enjeksiyon öncesi dinletilen müziğin ve bölgeye uygulanan basıncın ağrı üzerine etkisi
The effect of music and pressure applied on the region before intramuscular injection
  1. Tez No: 396372
  2. Yazar: ELİF KANT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REVA BALCI AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İntramüsküler Enjeksiyon, Müzik, Basınç, Ağrı, Nursery, İntramuscular İnjection, Music, Pressure, Pain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
İntramüsküler Enjeksiyon Öncesi Dinletilen Müziğin ve Bölgeye Uygulanan Basıncın Ağrı Üzerine Etkisi Amaç: Bu araştırma intramüsküler yolla uygulanan enjeksiyona bağlı oluşan ağrıya, dinletilen müziğin ve bölgeye uygulanan basıncın etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Metaryal ve Metot: Araştırmaya Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 78 öğrenci alındı. Araştırmanın verileri 15 Mart-1 Haziran 2014 tarihleri arasında toplandı. Veriler tanıtıcı özellikleri içeren“Anket formu”,“Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)”,“Basınç Uygulama Aracı”, müzik parçasının yüklü olduğu“MP3 çalar ve kulaklık”kullanılarak toplandı. Enjeksiyonlar, enjeksiyon öncesi bölgeye“basınç uygulama”, enjeksiyon öncesinde başlayan ve enjeksiyon bitimine kadar süren“müzik dinletme”ve hiç bir özel uygulamanın yapılmadığı“standart uygulama”, olmak üzere üç yöntemle uygulandı. Her bir katılımcıya üç enjeksiyon uygulaması ventrogluteal bölgeden 24 saat ara ile yapıldı. Tüm enjeksiyonlarda enjeksiyon solüsyonu olarak 1ml steril apirojen distile su kullanıldı ve enjeksiyonlardan hemen sonra katılımcılar hissettikleri ağrıyı GKÖ üzerine işaretledi. İşaretlenen mesafe ölçülerek anket formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışma bulgularına göre ağrı puan ortalamaları; standart enjeksiyon uygulamasında 3.1±2.2, basınç uygulama yönteminde 3.1±2.3, müzik dinletme yönteminde 2.0±1.9 olarak bulunmuştur. Standart enjeksiyon uygulaması ve basınç uygulama yönteminde ağrı puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdır.(p> 0.05) Standart enjeksiyon uygulaması ve müzik dinletme yöntemi ile (p˂0.05) müzik dinletme ve basınç uygulama yönteminde (p˂0.05) ağrı puan ortalamaları arasındaki fark ise istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuç: İntramüsküler enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmada müzik dinlemenin etkili olduğu, standart enjeksiyon uygulaması ile basınç uygulama yönteminin etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of Music and Pressure Applied on The Region Before İntramuscular İnjection Aim: Present study was conducted to determine the effects of pressure and music on the pain caused by intramuscularily applied injection. Metarial and Methot: The study included 78 voluntary students attending Atatürk University Health Care services Vacational School. Data were obtained between 15th March and 1st June 2014 by using a standard auestionnaire form involving demographic characteristics,“Visal Analog Scale (VAS)”, "pressure applying device, MP3 loadded with the music part to be listened and an ear phone. Injections were completed following three approaches; 1) application of pressure on the region prior to injection, 2) listening music before and during injection and 3) without applying any special method and using only standard application. Each volunteer got three injections from ventrogluteal region at 24-hour intervals. Injected solution was 1ml sterilised apirogen distilled water and immediately after the injections volunteers were asked to sign their degree of pains VAS. Distances signed by volunteers were recorded in questionnaire form. Results: Mean pain scores were found to be 3.1±2.2, 3.1±2.3 and 2.0±1.9 for standard, pressure and music applications respectively. In standard and pressure applications, difference between mean pain scores was found to be statistically not significant (p>0.05). However, the differences between the mean scores of standard injection and music applications (p˂0.05) and between music and pressure applications (p˂0.05) were found to be significant. Conclusion: It was found that listening music is effective on the decrease of pain associated with the intramuscular injection while standard and pressure applications were not effective.