Gebelerin psikososyal sağlık durumlarının prenatal bağlanma ile ilişkisi
The relationship with prenatal attachment of psychosocial health status of pregnant women
- Tez No: 396374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebe, gebe, gebelik süreci, prenatal bağlanma, psikososyal sağlık, Midwives, pregnant women, the process of pregnancy, prenatal attachment, psychosocial health
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Araştırma, gebelerin psikososyal sağlık durumlarının prenatal bağlanma ile ilişkisini ve etkileyen faktörleri incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma; Erzurum ili Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi polikliniklerinde Eylül 2014/Mayıs 2015 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırmaya katılabilme kriterlerini taşıyan 305 gebe ile yürütülmüştür. Veriler; kişisel bilgi formu, Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği ve Prenatal Bağlanma Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, Güvenirlik testi, t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskall Wallis, Mann Whitney-U, Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin PBE'den aldıkları toplam puan ortalaması 56.97±11.58 ve GPSDÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 4.15±0.40 olarak bulunmuştur. Gebe ve eşinin eğitim durumu (p=0.001), evlilik süresi, gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı, abortus öyküsü, düzenli kontrole gitme durumu, gebe ve eşinin gebeliği isteme durumu (p=0.000), ölü doğum sayısı (p=0.013), bebeğin cinsiyeti (p=0.002) prenatal bağlanma düzeyini etkilemiştir. GPSDÖ ile PBE puan ortalamaları arasında ilişki incelendiğinde; gebelerin psikososyal sağlık durumları ile prenatal bağlanma arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p=0.000, r=0.307). Sonuç: Gebelerin GPSDÖ'den ve PBE'den aldıkları toplam puan ortalamalarına göre psikososyal sağlık durumlarının iyi düzeyde olduğu, prenatal bağlanma düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Gebelerin psikososyal sağlık düzeyi arttıkça prenatal bağlanma düzeyinin de arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study examine the relationship between psychosocial health status of pregnant women and prenatal attachment and the factors influencing it. Material and Method: The study was carried out with 305 pregnant women who applied to the polyclinics of Nenehatun Maternity Hospital in Erzurum between September 2014 and May 2015 and voluntary to participate in the study and met the inclusion criteria. The data were collected by using the personal information form, the Pregnancy Psychosocial Health Assessment Scale and Prenatal Attachment Inventory. The data were assessed by using descriptive statistics, Reliability test, t-test, One-Way Analysis of Variance, Kruskall Wallis, Mann Whitney-U and Pearson Correlation Analysis. Results: The average total score received of pregnant women was found 56.97±11.58 from PAI and 4.15±0.40 from PPHAS. Pregnant woman's and her husband's education status (p=0.001), duration of marriage, number of pregnancies, number of living children, abortion history, status of go to regular control, status of pregnant woman and husband to intent the pregnancy (p=0.000), number of stillbirths (p=0.013) and gender of infant (p=0.002) affected the level of prenatal attachment. When examined the relationship between the mean scores of PPHAS and PAI; it was determined statistically significant positive correlation between psychosocial health status psychosocial health status of pregnant women and prenatal attachment (p=0.000, r=0.307). Conclusion: According to the total mean scores obtained by pregnant women from PPHAS and PAI, it was found that they had a good level of psychosocial health condition and a moderate level of prenatal attachment. Psychosocial health of pregnant women, as the level increases, it is found that the level of prenatal attachment is also increased.