Profesyoneller için ahlaki gelişim ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Workshop about the validity and reliability of moral development scale for professionals
- Tez No: 396377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLAY İPEK ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki Gelişim, geçerlilik ve güvenilirlik, hemşirelik, ölçek, profesyonel, Moral development, validity and reliability, nursing, scale, professional
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışma metadolojik olarak, Profesyoneller İçin Ahlaki Gelişim Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlayarak, geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Metodolojik araştırma türüne uygun olarak planlanıp gerçekleştirilen araştırmada Profesyoneller İçin Ahlaki Gelişim Ölçeği Türkçe'ye uyarlanarak dil geçerliliği değerlendirilmiştir. Samsun ili Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışmaya katılmayı kabul eden 120 hemşireye ölçek uygulanmıştır. Test-tekrar test güvenilirliği için aynı guruba 2 hafta sonra tekrar test uygulanmıştır, yapı geçerliliği için faktör analizi yapılmıştır. Profesyoneller İçin Ahlaki Gelişim Ölçeği'nin güvenilirliğini değerlendirmek için Cronbach α güvenilirlik katsayısı, madde analizi ve test-tekrar test analizleri; hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile ölçekten aldıkları puan ortalamalarını karşılaştırmak için ise t-testi ve varyans analizi yapılmıştır. Bulgular: 12 maddelik likert tipi ölçek olan Profesyoneller İçin Ahlaki Gelişim Ölçeği'nin geçerliliğini belirlemek için yapılan faktör analizi sonucunda ölçek 2 faktörlü bulunmuştur. Ölçeğin güvenilirliği için madde korelasyon analizine bakıldığında Cronbach's α katsayısı 0.821 bulunmuştur. Bu bulgu ölçeğin çok yüksek derecede güvenilir bir ölçek olduğunu göstermektedir. Sonuç: Profesyoneller İçin Ahlaki Gelişim Ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirliği yüksek ve profesyonellerin ahlaki gelişimini belirlemede yeterli bir ölçme aracı1olduğu1belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This workshop was conducted methodologically by adapting the Moral Development Scale for Professionals to Turkish, in order to test its validity and reliability. Material and Method: In the research which was planned and realized according to methodological research types, language validity was evaluated by adapting the scale to Turkish. The scale was applied to 120 active nurses who accepted to work in 19th May University, It was applied again two weeks later in order to maintain the test re-test reliability, for structure validity a factor analysis was conducted. In order to evaluate the Moral Development Scale, Cronbach α coefficient, test specimen analysis, and test re-test analysis were utilized. To compare the nurses' descriptive qualities with the average results they got from the Moral Development Scale, a variant analysis was done. Results: The Moral Development Scale which has a likert scale with 12 items, was translated into Turkish and subjected to the opinions of 11 experts who are specialized in content validity. All the necessary corrections were made with the suggestions of experts. In the factor analysis of the scale, the results revealed that the scale had two factors. When the correlation analysis was examined to get reliable scores, Cronbach α coefficient was 0.821 which proved that the scale is highly reliable. Conclusion: It was determined that the Moral Development Scale is efficient in assessing professionals' moral development