Hastanelerin evde bakım-evde sağlık hizmetlerinden yararlanan bireylerin sosyal hizmet ihtiyaçlarının belirlenmesi
Identify social work needs of individuals who make use of home care-home health care services of hospitals
  1. Tez No: 396526
  2. Yazar: SEMİH SÜTÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Evde sağlık, Sosyal hizmet, Sosyal hizmet ihtiyacı, Home health care, Social Work, Social work needs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, hastanelerin evde sağlık hizmetlerinden yararlanan bireylerin sosyal hizmet ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Evde sağlık alanında yapılan araştırmaların özellikle sosyal hizmet alanında sınırlı sayıda olması, bu araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırma 2014 yılında, Haziran-Ağustos ayları arasında yapılmıştır. Araştırma grubunu Ankara' da bulunan üç hastanenin evde sağlık biriminden hizmet alan 75 birey oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bireylerin sosyo-demografik ve ekonomik özelliklerini tanımlamak ve sosyal hizmet ihtiyaçlarını belirlemek için görüşme formu oluşturulmuştur. Görüşme formu ile elde edilen veriler uygun analizler gerçekleştirilerek SPSS paket programına aktarılmış ve yorumlanmıştır. Analiz sonuçlarında evde sağlık hizmetinden yararlanan bireylerin sosyo-demografik ve ekonomik özellikleri, sosyal hizmet ihtiyacına yönelik bulgular sayı ve yüzde biçiminde ifade edilmiştir. Araştırmanın sonuçları konuyla ilgili çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was done in order determine the needs of the individuals who benefit from hospitals' home care service. As the research on home health care, especially from the point of social service is very rare, this research is quite important. The research was done between the months of June and August in 2014. The research group consists of 75 individuals who get service from home health care units of 3 hospitals in Ankara. Interview forms was created to identify the economic and socio-demographic conditions of the individuals and to determine the needs of them in terms of social service. The data obtained by interview forms was transferred to SPSS software package and interpreted by conducting proper analysis. Research was conducted between June and August in 2014. On the result of the analysis, socio-demographic, economic characteristics and findings of social work needs expressed in the form of the number and percentage. Results of the study were discussed with studies on the subject.