Sosyopolitik kontrolün sosyal hizmet eğitimi ile ilişkisinin incelenmesi üzerine bir araştırma
Analyzing of sociopolitical control's effect on social work education: A research
  1. Tez No: 396566
  2. Yazar: EZGİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: social work, sociopolitical control, sociopolitical, sociopolitical control scale
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin sosyopolitik kontrol düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi ve Türkçe literatüre Sosyopolitik Kontrol Ölçeği'nin kazandırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sosyopolitik kontrol ile ilgili Türkçe literatürde çalışma bulunmaması ve bu konu ilgili bir ölçeğin Türkçe'ye kazandırılacak olması bu araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırma 2015 yılında Mart-Haziran ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik ve Sosyal Hizmet Bölümü 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinden 237 tanesini kapsamaktadır. Bu öğrencilere araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik bilgileri ve sosyopolitik kontrole etkisi olabileceği düşünülen bazı değişkenlerden oluşan bir soru kâğıdı ve uyarlama çalışması yapılmış olan Sosyopolitik Kontrol Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilen SPPS paket programına aktarılmış ve analiz edilmiştir.Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı, bağımsız değişkenler için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda öğrencilerin sosyopolitik kontrol düzeyleri ve bazı sosyo-demografik özellikler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyopolitik Kontrol Ölçeği'nin alt ölçekleri ile öğrencilerin okumakta oldukları sınıf, yaşamlarının büyük bölümünü geçirdikleri yer, STK üyeliği, gönüllü çalışma deneyimi, siyasi partilerde aktif görev alma durumları, gazete okuma alışkanlıkları, haberleri ve güncel olayları internetten takip etme durumları, gelecek seçimlerde oy kullanma durumları arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin ailelerinin aylık gelirleri, ailenin siyasi parti üyeliği, babalarının eğitim durumu ile Sosyopolitik Kontrol Ölçeği'nin alt ölçekleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları literatürde yer alan bilgiler ışığında tartışılmıştır. Anahtar Kelimler: sosyal hizmet, sosyopolitik, sosyopolitik kontrol, sosyopolitik kontrol ölçeği
Özet (Çeviri)
This research aim to analyze sociopolitical control levels of university students according to some variables and to adapt Sociopolitical Control Scale into Turkish. This research is original because there are no research on sociopolitical control in Turkish literature and adaptation of Sociopolitical Control Scale into Turkish is an important gain for Turkish literature. This research has been conducted between March and June 2015. Research sample consists of 237 junior and senior undergraduates of Social Work and Nutrition and Dietetics Departments of Ankara University Health Sciences Faculty. Questionnaire prepared by researcher and adopted Sociopolitical Control Scale have been applied. Data have been entered to SPPS and analyzed. Pearson coefficient of correlation, t-test for independent variables and ANOVA have been used for data analyzing. According to results there are significant relation between sociopolitical control and some sociodemografic variables. There are also significant relations between subscales of Sociopolitical Control Scale and hometowns of students, membership of NGOs, volunteer work, taking active tasks in political parties, reading newspaper, following current developments and news from the internet, voting in next election. Furthermore there are significant relation between subscales of Sociopolitical Control Scale and monthly income of students' parents, membership of political parties of students' parents and education levels of students' fathers. Findings of the research have been discussed according to literature.