Challenges of free trade zones in Turkey
Türkiye'deki serbest bölgelerin mücadeleleri
- Tez No: 396581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT AKKARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Serbest Bölge, Serbest Şehir, İhracat, İthalat, Yabancı Yatırım, Yüksek teknoloji transferi, Free Trade Zone, Free City, Exports, Imports Foreign Investment, Transferring of advanced –Technology
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yer alan serbest bölgelerin Türkiye ihracatına etkilerini analiz etmek ve serbest bölgelerin yabancı yatırımı elde etmede, yüksek teknolojiyi transfer etmede ve ağır sanayi üretimini teşvik ederek ihracata olan katkısını analiz etmektir. Öncelikle Türkiye'de bulunan tüm serbest bölgelerin mevcut durumları çalışan sayısına,faaliyet'de bulunan yabancı ve yerli firma sayısına ve faaliyet konularına göre detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu bölgelerin firmalara vermiş oldukları lisans tiplerine göre yaptıkları ticari hacimler ide analiz edilmiştir.Lisans tipleri alım-satım yapanlar ve üreticiler olarak farklılık göstermektedir. Analizlerde kullanılan veriler ve istatistik tablolar ilgili bölge müdürlüklerinden ve bunlara bağlı resmi İnternet sitelerinden ve Türkiye istatistik kurumu verilerinden elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda serbest bölgelerin Türkiye ihracatına kayda değer ölçüde katkısı olmadığı bilakis ithalatı teşvik ettiği görülmektedir.Yapılan bu çalışma mevcut serbest bölgelerin ihracata daha fazla katkısı olabilmesi için gerekli nedenlerin yerine getirilmesi ve yabancı yatırımcıların bölgelere gelmesinin yollarını araştırmak şeklinde geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation is analyzing the impacts of Turkish free trade zones on Turkish export volume. Beside this, discovering success of free zones by drawing foreign investment, transferring of high- technology and stimulating them to produce heavy industry. Initially, the present status of the free trade zones are located in Turkey were analyzed in detailed in accordance with the number of companies and their workers, number of foreign and domestic firms, field of industry. In addition, these zone's trade volume were analyzed according to their license types they have given to companies. License types are vary manufacturer, buyer and seller. The data were obtained from Turkish statistic foundation and related free zone's management and their official websites. As a result of analysis, free trade zones in Turkey have not remarkable impact on Turkish export volume. However they have a considerable impact on Turkish import volume. Researcher can find out the reasons and ways how to increase contribution of free zones on Turkish export. In that way, this study can be developed by researchers in the future.