Marka Hukukunda rüçhan hakkı
Preemptive right in Trademarks
  1. Tez No: 396602
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Hukuku, Rüçhan Hakkı, BaĢvuru Rüçhanı, Sergi Rüçhanı, Trade Mark, Trade Mark Law, Preemptive Right, Convension Priority, Exhibition Priority
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Rüçhan hakkı Paris AntlaĢması‟nda düzenlenmiĢtir. Paris AntlaĢması‟nın 4‟üncü maddesi ile marka sahiplerine ilk baĢvuru ile bir baĢka ülkede yapacakları ikinci baĢvuru arasında geçen süre içerisindeki hak kayıplarını önlemek amacıyla rüçhan hakkı kullanma imkânı getirilmiĢtir. Ülkemizde iĢ rüçhan hakkı 556 sayılı MarkKHK‟de düzenlenmiĢtir. Rüçhan hakkı, baĢvuru rüçhanı ve sergi rüçhanı olarak iki türe ayrılmaktadır. Bu haklardan baĢvuru rüçhanı marka hakkının coğrafî alan, sergi rüçhanı ise zaman bakımından geniĢletmektedir. Bu çalıĢmanın amacı, marka hukuku bakımından rüçhan hakkının açıklığa kavuĢturulması, rüçhan hakkına neden gereksinim duyulduğu, rüçhan hakkı baĢvurusunun nasıl gerçekleĢtirildiği ve hükümlerinin neler olduğunun ortaya konulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Preemptive right was regulated in Paris Treaty. The fourth item of Paris Treaty provide opportunity to owner trademark in order to prevent the loss of a right in the meantime of them between the first application and second application where the other country. In our country, preemptive right was regulated in the number 556 no about protection of trademark in the executive order. Preemptive right is divided two types which is the convension priority and the exhibition priority. The convension right from these rights enlarge trademark rights in point of geographic area and the exhibiton right in point of time period. The purpose of this study isto clarify the preemptive right in terms of the trademark, why preemptive right required, how the application of preemptive right is performed and is to demonstrate that what the provisions.