A Study on computer-oriented process control systems for water treatment plants
  1. Tez No: 3967
  2. Yazar: ERTUĞRUL ÜNLÜTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçme suyu, ölçüm Cihazı, Kontrol Döngüsü, Doğrudan Sayısal Kontrol, Sistem Maliyeti. vı, Drinking Water, Measuring Instrument, Control Loop, Direct Digital Control, System Cost. IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET İÇME SUYU ARITMA TESİSLERİ İÇİN BİLGİSAYAR KAYNAKLI PROSES KONTROL SİSTEMLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÜNLÜTÜRK, Ertugrul Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Mustafa Oğuz Haziran 1988, 144 sayfa Bu çalışma, içme suyu arıtma tesisleri için bilgisa yara dayalı bir proses kontrol sisteminin tasarımını ve irdelenmesini içermektedir ve, halen Türkiye'de inşa edil mekte olan tipik bir İçme Suyu Arıtma Tesisi için yapıl mıştır. Bu örnek çalışmanın tasarım değerlendirmesi sonucunda şu bulgulara varılmıştır: a) önerilen Doğrudan Sayısal Bilgisayarlı Kontrol Sistemine göre tesis işletme maliyeti, mevcut Klasik Kontrol Sisteminin işletme maliyetinden daha düşüktür, b) Tesis, hizmet ömrünü tamamladığı zaman, ilk yatırım ve işletme maliyetlerine göre, önerilen DoğrudanSayısal Bilgisayarlı Kontrol Sistemi, mevcut Klasik Kontrol Sisteminden daha ucuza malolacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON COMPUTER ORIENTED PROCESS CONTROL SYSTEMS FOR » WATER TREATMENT PLANTS UNLÜTÜRK, Ertugrul M.Sc. In Environmental Eng. Supervisor: Ass t. Prof.Dr. Mustafa Oguz June 1988, 144 pages This study includes the design and evaluation of a computer based process control system for water treatment plants, and it was carried out for a typical water Treatment Plant which is still under construction. After the design evaluation of this case study, it was found that: a) Plant operation cost due to quoted Direct Digital Computer Control System is smaller than existing Conventional Control System operation cost, b) At the end of plant service life, quoted Direct Digital Computer System would cost cheaper than the existing Conventional Control System considering both initial investment and operation costs. xix