Afganistan Ceza Kanunu'nun İslam Ceza Hukuku açısından değerlendirilmesi
An evaluation of Afghan Penal Law from the perspective of Islamic Penal Law
- Tez No: 396706
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
 - Anahtar Kelimeler: Hadd punishments, kısas punishments (Retaliation), Diyat (ransom), Ta'zir PunishmentsS, Nizamname (Statute book)
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, Afganistan Ceza Kanunu'nda kısas ve had ile ilgili öngörülen tazirî cezalar, İslam Ceza Hukuku açısından değerlendirilmektedir. Çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. İlk olarak Afganistan Ceza Kanunu hakkında genel bilgiler verilmekte ve söz konusu ceza kanununu ortaya çıkaran amiller incelenmektedir. Çalışmanın, mukayeseli bir çalışma olması bakımından önce İslam Ceza Hukuku açısından had, kısas ve diyet konuları ele alınmaktadır. Ayrıca Afganistan Ceza Kanunu'nda had ve kısasla ilgili öngörülen tazirî cezalar incelenerek, özel olarak Hanefî fıkhı ve gerekli görüldüğü yerlerde de diğer mezheplerin görüşleriyle mukayeseler yapılmaktadır. Çalışmanın çıkış noktası, Afganistan'da Ceza Kanunu nasıl ortaya çıkmıştır? Afganistan Ceza Kanunu'nda kısas ve hadlerle ilgili cezalar nasıl ele alınmıştır? Afganistan Ceza Kanunu'nda taziren öngörülen cezalar, İslam Ceza Hukuku Açısından değerlendirildiğinde, benzer yönleri ve ayrıldığı noktalar nelerdir? gibi sorulardır. İşte bu soruların cevabı, özellikle 1919'dan itibaren çıkartılan nizamnameler, anayasalar ve ceza kanunları ile birlikte, diğer kaynaklar ve İslam hukukunun temel kaynakları araştırılarak, verilmeye çalışılmaktadır. Şimdiye kadar Afganistan'da bu konuyla ilgili özgün bir çalışmanın yapılmamış olması dolayısıyla tezimiz, bundan sonra yapılacak çalışmaları güçlendirecek bir araç olarak kullanılabilir. Anahter Kelimeler: Had, Kısas, Diyet, Tazir, Nizamnâme.
Özet (Çeviri)
In this study, anticipated Tazir (Punishment) penalties related to the retaliation and hadd penalties in the Penal Code of Afghanistan are studied in comparison with the Islamic Criminal Law. The study consists of an introduction and three main sections. First of all, general information is given about the criminal code of Afghanistan and the Penal Code and circumstances for its emergence are examined. Since it is a comparative study, firstly we gave information about Islamic criminal law including hadd , Retaliation and blood money (ransom) issues. In addition, by analyzing anticipated Ta'zir (Punishment) penalties related to the retaliation and hadd punishments in the Penal Code of Afghanistan, particularly according to Hanafi fiqh (jurisprudence) and in areas where it is deemed necessary we made comparisons with the views of other schools of law. The starting point of the study is how the Criminal Code in Afghanistan emerged? How punishments relevant to the retaliation and hads (limited penalty) are dealt with in the Penal Code of Afghanistan? Ta'zir penalties prescribed in the Penal Code of Afghanistan, when compared with the Islamic Penal Law, what are the similarities and differences? We tried to answer such questions through studying the regulations issued in 1919, the Constitution and the Penal Code in conjunction with other resources and basic resources of Islamic law. So far, in Afghanistan there has been no specific study on this issue, therefore, our thesis from now onwards may be used as source for further studies.