Abbasiler Devletinde siyasi baskı, isyan ve cinayetler (809 - 902)
Political oppression, revolt and homicide in the Abbasids State (809 - 902)
  1. Tez No: 396716
  2. Yazar: YUSUF ÖTENKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abbasiler, Cinayetler, İsyanlar, Abbasids, Assassinations, Revolts
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Abbasiler 750 yılında son Emevi halifesi II. Mervan'ın öldürülmesinden sonra siyasi bir teşekkül olarak ortaya çıkmışlardır. Tezimizde öncelikli olarak Halife Harun Reşid devrine kadar olan dönem kısaca işlenip, hemen ardından Halife Emin devriyle beraber vuku bulan siyasi hadiselere yer verildi. Halife Vasık ve Mütevekkil'in dönemlerinde Abbasiler, Cibal ve Fars dolaylarında meydana gelen bir dizi isyanlarla uğraşarak duraklama dönemlerine girmişlerdir. Halife Mütevekkil döneminde ise Türklerin aşırı derecede kuvvetlenmesi ve ülke siyasetinde etkin olması Mütevekkil'i gittikçe endişelendiriyordu. Bundan dolayı Türkleri bertaraf etmeyi düşündü. Türkler ise halifenin bu niyetini anlar anlamaz halifeye suikast düzenleyip yerine Muntasır'a biat ettiler. Abbasilerin 809-902 yılları arasında Emin, Me'mun, Mutasım Vâsık, Mütevekkil, Muntasır, Müstain, Mu'tezz, Mühtedi, Mu'temid ve Mu'tazıd adlı halifeler bulunmaktadır. Bu halifeler ve dönemlerinde zuhur eden siyasi cinayetler teker teker incelenmiştir. Ayrıca bu dönemdeki Zenci, Karmati ayaklanması gibi isyanların, siyasi cinayetlere ne gibi tesirlerinin olduğu anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Abbasids emerged to after killing of II. Merwan in 750 year. We will initially examine into Caliph Harun Rashid circle. Later we will investigate into Caliph Al-Amin political circle happening in these years. The Abbasids experienced to troubled period until Calip Vasik and Mutawakkil fought with Jibal and Persian revolts because in that time Turks gained strong power in the Caliph Mutawakkil millieu. Thus the Abbasids took a number of a measure against them. As soon as The Turks understand what the Abbasid intend they killed Caliph Mutawakkil and later Caliph Muntasır was ascended to throne by them. The Abbasid period covers rulerships of Caliph Amin, Ma'mun, Mu'tasım, Vasik, Mutawakkil, Muntasır, Mustain, Mu'tazz, Mühtedi, Mu'tamid, Mu'tazid. In this study not only we focused on the Abbasid caliphs period but also we examined into Karamati, Zanc revolts in terms of political assassinations.