Cabiri'nin Kur'an anlayışı
Understanding of Quran of al-Jabri
  1. Tez No: 396717
  2. Yazar: HÜSEYİN ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Cabiri, Medhal, Quran, Tafseer, al-Jabri, Madhal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Muhammed Abid el-Cabiri, son dönemin önemli mütefekkirlerinden biridir. Fehmü'l-Kur'an isimli üç ciltlik tefsiri ve Kur'an'a dair yazdığı Medhal'i, tefsir ilmi açısından Cabiri'nin önemini bir kat daha artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı onun Kur'an'a dair görüşlerini incelemek ve ilgili meselelerde hakikate ulaşmaya çalışmaktır. Bu meyanda araştırmamızın tasviri olmasından ziyade, meselelerde çözümler sunan bir çalışma olması için çabaladık. Çalışmamız,“Cabiri'nin Kur'an Tasavvurunu Şekillendiren Kavramlar”ve“Cabiri'nin Kur'an Tasavvurunda Öne Çıkan Meseleler”olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde,“Kur'an, Kur'an fenomeni, vahiy, ayet, muhkem-müteşabih ve ümmi”kavramlarını inceledik. İkinci bölümde ise“Kur'an'ın isimleri, oluşum süreci, nesih, yedi harf ve kıraatler, Kur'an'ın i'cazı ve Kur'an kıssaları”meselelerini ele aldık. Her konunun değerlendirmesini kendi içinde yaptık ve meseleleri eleştirel bir gözle tahlil etmeye çalıştık. Gerekli gördüğümüz yerlerde bir takım önerilerde bulunmayı da ihmal etmedik. Öyle umut ediyoruz ki çalışmamız, Kur'an'a dair meselelerin çözümüne katkı sağlar ve hakikate ulaşmada bir basamak vazifesi görür.
Özet (Çeviri)
Muhammad Abed al-Jabri is one of considerable thinkers of the recent period. His three-volume tafseer Fahmu'l-Quran and Madhal which he wrote about Quran increase his importance especially for tafseer science. The aim of this study is to examine his opinions about Quran and try to arrive the truths in these issues. In this context, we tried to make our research be a study that presents solutions in the matters rather than being a descriptive study. Our thesis consists two main sections which are“Concepts which Constitutes Understanding of Quran of Al-Jabri”and“Issues which Outstands in Understanding of Quran of Al-Jabri”. In the first section, we examined the concepts of“Quran, the phenomenon of Quran, revelation, ayat, muhkam-mutashabih and ummi”. In the second section, we discussed the issues of“names of Quran, the formation process of Quran, abrogation, seven letters, miracle of Quran and the stories of Quran”. We commented all subjects in themselves and tried to analyze the matters in a critical way. Besides, we didn't neglect to offer suggestions whenever necessary. So we hope that this study contributes the solution of the matters about Quran and acts as a step to arrive the truths.