Muğnisi'nin mantık ilmine katkıları
Muğni̇si̇ his contribution to the logic of science
- Tez No: 396718
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mantık, el-Muğnisi, XIX. yy, Muğni't-Tullab, Kâtî v.b, Logic, el-Muğnisi, the 19th, Muğni't-Tullab, Kâtî
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmamız XIX. yüzyılda yaşamış olan Mahmud Hasan el-Muğnisi'nin mantık ilmine dair katkılarını ele almaktadır. Muğnisi, Ebheri'nin İsagoci adlı eserine Muğni't-Tullab isimli bir şerh yazmıştır. Muğnisi, klasik eserlerde mantığın tasavvurat ve tasdikat şeklinde ele alınan konularının tamamına yer vermiştir. Muğnisi'nin görüşleri İsagoci'nin ilk şarihlerinden Kâtî ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde onun kavramlar konusundaki görüşleri değerlendirilmiştir. Daha sonra önerme, önermenin tanımı, unsurları ve çeşitleri ele alınmıştır. Akıl yürütme konusunda ise, Muğnisi'nin kıyas ve ilişkili konuları ele alış şeklini Kâtî ile karşılaştırarak inceledik. Sonuçta karşılaştırmayı da içeren genel bir değerlendirme yaptık. Bu eser İslam-mantık geleneğinde hak ettiği yeri almamıştır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to assess the contributions of Mahmud Hasan al-Muğnisi, who lived in the 19th century, to logic. He wrote a commentary, called Mugni't Tullab, on Ebheri's Isaghuci. Muğnisi's views were compared with Kâtî who is the first commentator of Isaghuci. At first, we examined his ideas on concepts. In the first part of the study his views on the concept was evaluated. Then the proposition, the definition of the proposition, its elements and types are discussed. In the last chapter of our study, we argued his views on syllogism and other issues related with it. And finally, we made a general assessment including an comparison with Kâtî.