Türk Hukukunda nüfuz ticareti suçu
Trading in influence in Turkish Law
- Tez No: 396732
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATİH BİRTEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Nüfuz, nüfuz ticareti, nüfuz taciri, kamu görevlisi, yozlaşma, Influence, trading in influence, influence peddler, public officer, corruption
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 255. maddesi, 2.7.2012 tarih ve 6352 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle birlikte, madde başlığı ile birlikte değiştirilerek nüfuz ticareti suçu ihdas edilmiştir. Yolsuzluğa karşı Avrupa Devletler Grubu'nun (Greco'nun) tavsiyesi üzerine yapılan bu değişiklikle birlikte; bir kimsenin, kamu görevlisi üzerindeki nüfuzunu kullanarak, kamu görevlisinin görevine giren haksız bir işi gördürmek için girişimde bulunmak karşılığında iş sahibinden menfaat temin etmesi ve iş sahibinin bu doğrultuda menfaat sağlaması fiilleri cezalandırılmaktadır. Nüfuz ticareti suçuna ilişkin düzenlemeler, 6352 sayılı Kanun ile değişikliğe uğrayan rüşvet suçuna ilişkin düzenlemelerle paralellik arz etmektedir. Bu sebeple uygulamada, nüfuz ticareti suçuna ilişkin meselelerin çözümünde rüşvet suçuna ilişkin görüşlerden de faydalanılması gerekecektir.
Özet (Çeviri)
The Article of 255 of Turkish Penal Code (TPC) was amended in 02.07.2012 (with Law No. 6352) which was arranged the crime of exploitation for an unauthorized duty. The heading of the article 255 of TPC was changed as“The Trading in Influence”. This article was amended upon the recommendation of The Council of Europe's Group of States against Corruption (GRECO). The act is fined which is the explaitation for an unauthorized and unlawfull duty by the exerting undue influence on public officer. The related regulations about the crime crime of trading in influence are broadly similar with bribery which was amended within the same amendment in 2012 (within the Law No. 6352). For this reason, in practice, the law enforcement agencies will need to utilized from the arguments which are related to the bribery in terms of the solving issues about the trading in influence.