Yargı kararları ışığında Türk Hukukunda internet erişiminin engellenmesi
Blocking the internet access in the Turkish Law in the light of the judicial decisions
  1. Tez No: 396733
  2. Yazar: BURCU GÖRKEMLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet erişiminin engellenmesi, sansür, filtreleme, ifade özgürlüğü, özel hayat, haberleşme hürriyeti, internete ilişkin kavramlar, erişim engelleme türleri, Blocking the internet access, censor, filtering, freedom of expression, private life, freedom of communication, concepts related to the internet, types of blocking access
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gözönünde bulundurulmak suretiyle, tüm dünyayı yakından ilgilendiren ve her geçen gün yeni teknolojik gelişmelerin yaşandığı; dolayısıyla bu gelişmelerle uyumlu mevzuatların hazırlandığı, internet ve özgürlükler hukuku bakımından önemi tartışılmaz olan internet erişiminin engellenmesi konusu ele alınmıştır. Çalışmaya konu olan internet erişiminin engellenmesi, teknolojinin gelişimi ve bu gelişmelerle internet ortamına açılan yeni kapılar sebebiyle güncelliğini her daim korumakta ve bu alanda her geçen gün yeni yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Günümüzde internet, ansiklopedik bilgi edinme ortamı olma özelliğinden sıyrılarak, sosyal hayatın merkezine yerleşmiş bir yapı halini almıştır. İnsanların sahip oldukları özgürlükler ile meşru amaçlarla bu özgürlüklere yapılan müdahaleler arasında hassas bir denge kurulmalı ve orantılılık ilkesi her daim gözetilmelidir. İnternet erişiminin engellenmesi, özgürlükler ile müdahalelerin etkin bir şekilde yaşandığı internet ortamında, başvurulması gerekli, bir o kadar da tehlikeli olan denge aracıdır. Çalışmamızda, sosyal ve teknik boyutlarıyla ve özgürlükler hukukuna bakan yönüyle internet erişiminin engellenmesi ele alınırken, hukuki bir bakış açısıyla da bu alan zenginleştirilerek mevcut mevzuat hükümleri AİHM kararları bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, blocking the internet access which is closely related to the whole world, is experiencing the new technological developments day by day; therefore legislations compatible with these developments are prepared, and is having a undisputed importance on the internet and the freedoms law is discussed by considering the decisions of the European Court of Human Rights. Blocking the internet access, which is the subject of this study, keeps the actuality due to the development of the technology and opened new doors related with these developments and the new legal regulations in this area are done day by day. Today, the internet is wriggered out of being an encyclopedic knowledge acquisition environment and became a structure which is placed in the center of the social life. A delicate balance must be established between the people freedoms that they have and the interferences to these freedoms with legitimate aims and the principle of proportionality must be respected at all times. Blocking the internet access is a dangerous balance tool which is needed to refer in the internet environment having freedoms and intervations efficiently. In our study, blocking the internet access is studied considering its social and technical dimensions and its aspect related with freedoms law and at the same time while this area is enriching with a legal point of view the existing legislation is evaluated considering ECHR decisions.