William Butler Yeats ve Ahmet Haşi̇m şi̇i̇rleri̇nde semboli̇zm
Symbolism in the poems of William Butler Yeats and Ahmet Haşi̇m
  1. Tez No: 396754
  2. Yazar: ÖZLEM SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH KARAKUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sembolizm, Yeats, Haşim, şiir, Symbolism, Yeats, Haşim, poetry, poem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada sembollerin tarih içinde kullanımından yola çıkılarak, Fransız sembolistlerin sembolizm akımını başlatmalarına değinildikten sonra, ünlü İrlandalı şair William Butler Yeats'in hayatından ve hayatının edebi yaşamına etkisinden, onu Sembolizme iten sebeplerden, ayrıca Sailing To Byzantium, Byzantium,ve The Second Coming gibi meşhur şiirlerinden bahsedilecektir. Bunun yanı sıra, aynı alanda Türk Edebiyatı'nda meşhur olan Ahmet Haşim'in de ayrıntılı bir şekilde hayatından, Sembolizm' e olan ilgisinin nedenlerinden ve Merdiven, ve O Belde gibi ünlü şiirlerindeki sembolist yaklaşımdan söz edilecektir. Bu çalışmada, iki şairin kendi kültürel, sosyal, politik ve ekonomik ortamlarındaki yaşantısından yola çıkılarak, onları Sembolizm akımına iten etkenlerden bahsedilecek ve kıyaslanacaktır. Bu kıyaslama, adı geçen iki şairin öne çıkan şiirlerinde görülen Sembolizm akımının etkileri ve bu şiirlerin Sembolist bakış açısından yorumlanmasıyla desteklenecektir. Bu tezde, özellikle 19. Yüzyılın ikinci yarısında Fransız öncüler tarafından ortaya atılan Sembolizm akımı, bu öncülerin akıma olan katkıları ve bu akımın adı geçen iki şairi nasıl etkilediği konuları ele alınacaktır. Klasik, Romantik ve Parnasse akımlarının 19. yy. şairlerini sıktığı, artık şairlerin yeni bir yöntem denemek istediği ve bunun sonucu olarak şiirde sembollerle çağrıştırma yoluna gittikleri; fakat bu sembolleri yorumlamanın okura zor geldiği ve Sembolizm akımının ömrünün bu yüzden kısa olduğu gerçeği üzerinde durulacaktır. William Butler Yeats, Sembolizm akımını önemli Sembolistlerden öğrenerek şiirlerinde oldukça ustaca kullanmış ve sembolizm akımına daha çok felsefi yönden, sembollere ilahi bir mana yükleyerek yaklaşmıştır. Ahmet Haşim ise, semboller konusunda fazla derine inmeden sembolizmi şiirlerine uyarlamaya çalışmıştır. Bu çalışmada, Yeats' in sembolizm akımına daha çok hâkim olduğundan, sembolizme sadece edebi değil aynı zamanda felsefi açıdan da yaklaştığından, Haşim' in ise sembolizm akımını şiirlerinde yansıtmaya çalışsa da, aslında bu akıma ve sembollere Yeats kadar derin bir anlam yükleyemediğinden, sembolist bir şiirin nasıl olması gerektiğini ve şiirde doğru olanın bu olduğunu belirten bir yazı yazsa da, bu akımı daha çok şiirlerinde semboller kullanarak Türk Edebiyatı'na soktuğu gerçeğinden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the use of symbols throughout history, the emergence of Symbolism as a movement by French Symbolists, and the life of William Butler Yeats—the famous Irish poet—and its effect on Yeats's literary career, the reasons that pushed Yeats to Symbolist movement and his eminent poems such as Sailing To Byzantium, Byzantium and The Second Coming. Besides, in detail, this thesis also focuses on the life of Ahmet Haşim—the famous poet in Turkish Literature in Symbolism—, the causes of his interest in Symbolist movement, and the symbolist approach in his famous poems like The Stairs and Promised Land. Based on their lives' cultural, social, political and economic sides, this work mentions about the factors that make these poets Symbolist by comparing them. This comparison is supported by the effects of Symbolism in their famous poems and the analysis of these poems from the Symbolist point of view. In this thesis, the points that Symbolism movement that emerged especially in the second half of 19th century by the French pioneers, the contribution of these pioneers on this movement, and the way how this movement affected these two poets will be focused. William Butler Yeats learnt Symbolism from pioneers so he applied it masterly, and by attributing a divine meaning to symbols, he took symbols from a philosophical perspective. On the other hand, Ahmet Haşim used symbols in his poems without focusing on their divinity. This thesis claims that Yeats was more accurate and proficient in Symbolism, and he applied it both in literary and philosophical ways; while Haşim was not as proficient as Yeats in the philosophical perspective though he tried to reflect Symbolism in his poems, and though Haşim wrote that the true poem is the symbolist one; he became eminent in this field in Turkish Literature just because he introduced Symbolism to Turkish poets by using symbols in his poems.