Temel makroekonomik göstergelerin işletme sermayesi üzerine etkisinin incelenmesi: BİST'te sektörler arası bir karşılaştırma
An examination of the effects of basic macroeconomic indicators on working capital: A comparison between sectors in Borsa Istanbul (BIST)
- Tez No: 396755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ AKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme (çalışma) sermayesi, işletme (çalışma) sermayesi yönetimi, makroekonomik göstergeler, panel veri analizi, eşbütünleşme, Working capital, management of working capital, macroeconomic indicators, panel data analysis, cointegration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Makroekonomik göstergelerdeki değişim sadece ülke ekonomilerini etkilemekle kalmayıp işletmeler ile birlikte tüm ekonomik birimleri de etkilemektedir. Dünyada ve Türkiye'de şirketlerin başarısı, önemli ölçüde aldıkları finansal kararlara bağlıdır. Şirket yöneticileri, bu finansal kararları alırken birçok makroekonomik veriyi dikkate almak ve analiz etmek durumunda kalırlar. Çalışmanın amacı, temel makroekonomik göstergelerin metal ana eşya, gıda, kimya, tekstil ve teknoloji sektörlerinin işletme sermayesi üzerindeki etkisini analiz etmek ve sektörler arasında bir karşılaştırma yapmaktır. Bu kapsamda, makroekonomik göstergelerin sektörlerin işletme sermayesi üzerindeki uzun dönem etkileri incelenmiştir. Daha spesifik olarak gayrisafi yurtiçi hâsıla, sanayi üretim endeksi, tüketici fiyat endeksi, döviz kuru, faiz oranı ve para arzının sektörlerin işletme sermayesi unsurlarını hangi düzeyde etkilediği 2003-2013 dönemi için panel veri yöntemleriyle (panel birim kök, panel eşbütünleşme ve uzun dönem katsayı tahmini) analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, makroekonomik göstergeler ile kurgulanan modellerden nakit dönüşüm modeli hariç diğer modellerde uzun dönem eşbütünleşme ilişkisinin olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, makroekonomik göstergelerin işletme sermayesi düzeyini etkilediğini göstermekte ve gelecekte yapılacak çalışmalar için yeni açılımlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Changes in macroeconomic indicators affect not only national economies but also all economic units together with firms. Success of companies in Turkey and the world depends on their financial decisions to a considerable extent. Heads of firms ought to consider and analyse a great deal of macroeconomic data while making their financial decisions. This doctoral dissertation aims to analyse the effects of macroeconomic indicators on working capitals of main metal commodities, food, chemistry, textile, and technology sectors and to make a comparision between those sectors. Within this scope, our analysis focused on the long-term effects of macroeconomic indicators on working capitals of the afore-mentioned sectors. More specifically, at what level gross domestic product, industrial production index, consumer price index, exchange rates, interest rates and supply of money affected the working capital elements of sectors in the 2003-2013 term was analysed by using the methods of panel data (panel unit root, panel cointegration, and estimation of long-term coefficients). Results indicate a relation of long-term cointegration between macroeconomic indicators and the designed models, except the cash conversion model. With new insights for future research, these results point out that macroeconomic indicators have an effect on levels of working capital.