Süleyman Nahîfî'nin Zuhrü'l-Ahire adlı eseri
Süleyman Nahîfî's the work of poet Zuhrü'l-Ahi̇re
  1. Tez No: 396856
  2. Yazar: GIYASETTİN ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman Nahîfî, Zuhrü'l-âhire, akâidname, Süleyman Nahîfî, Zuhrü'l-âhire, akâidname
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Çalışmamızın konusu şâir Süleyman Nahîfî'nin Zuhrü'l-âhire adlı manzum akâidname türündeki eseridir. Didaktik bir eser olan Zuhrü'l-âhire'de imanın altı şartı anlatılmakla beraber ağırlıklı olarak Allah'ın birliği ve Kur'ân'ın mahlûk olmadığı konusu üzerinde durulmaktadır. Eserin yazma nüshalarının ikisi Süleymaniye Kütüphanesinde biri de Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinde bulunmaktadır. Çalışmamızda kütüphanelerde bulunan yazma nüshalar incelenerek edisyon kritikli metin oluşturulmuştur. Tezimizin giriş bölümünde akâidnamelerin İslâmî Türk edebiyatındaki yeri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümünde Süleyman Nahîfî'nin hayatı ve eserleri ele alınmış, ikinci bölümde Zuhrü'l-âhire'nin muhteva ve şekil özellikleri incelenmiş, üçüncü bölümde ise eserin karşılaştırmalı metni sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the work of poet Süleyman Nahîfî's Zuhrü'l-âhire; an akâid-name; a religious literary genre referring to İslamic covenant written in verse. Along with describing six conditions of the testimony of faith, didactical work Zuhrü'l-âhire draws immenselyon such themes as the doctrine of the oneness of God and the fact that Qur'an is not a living being. Two rare manuscript copies of the work are stored in Süleymaniye library an done copy is stored in Topkapı Palace Museum, respectively. In our study, these manuscripts have been thoroughly chapter of our dissertation presents a general information on the works of akâidname as a literary genre and the role it plays in the İslamic Turkish works of literature. Süleyman Nahîfî's biography and literary works have been discussed in the fırst part. The content and morphology of his work Zuhrü'l-âhire, has been examined in the second part. Finally, a comparative text has been provided in the third part.