Oksim türevi simetrik olmayan azin ve komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu, katekolaz aktivitelerinin incelenmesi
Oxime derivative unsymmetrical azine and its complexes: Synthesis, spectroscopy and catecholase activity
- Tez No: 397148
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM SERBEST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksim, Metal kompleksi, Sentez, Karakterizasyon, Katekolaz aktivitesi, Oxime, Metal complex, Synthesis, Characterization, Catecholase activity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
1-[(Z)-{(2E)-[(3E)-3-(hidroksiimino)bütan- iliden]hidraziniliden}metil]naftalen -2-ol, H2L (3), 2-hidroksi-1-naftaldehit, 2,3-butanedione monoksim ve hidrazin kullanılarak iki adımda sentezlendi. Oksim türevi simetrik olmayan ligand ve mononükleer Ni(II), Cu(II) ve Zn(II) komplekslerinin karakterizasyonları IR, 1H- and 13C NMR, UV–vis, X-ray, kütle spektrumları (ESI and TOF), molar iletkenlik ve manyetik duyarlılık ölçümleri ile yapıldı. Ligandın bir metal merkezine potansiyel olarak bağlanabileceği iki azot ve bir oksijen dönoru içermektedir. Analitik ve fiziksel veriler ışığında ligandın karedüzlem, oktahedral, bozulmuş karedüzlem ve tetrahedral kompleksler oluşturmak üzere Ni(II), Cu(II) ve Zn(II) iyonlarına N,O/N2/N2O dönorlarını kullanarak bağlandığı önerilmektedir. Molar iletkenlik ölçümleri komplekslerin elektrolit olmayan doğasını göstermektedir. İlaveten, komplekslerin kateholaz aktiviteleri çalışılmıştır. Ancak, komplekslerden sadece 3b kompleksi 3,5-di-tert-butilkatehol (3,5-DTBC)'ün oksijence doyurulmuş metanol ortamında uygun kinon türevlerine oksidasyonunu etkili bir şekilde katalizlemektedir. Reaksiyon 1.19×103 h-1'luk devir sayısı (kcat) ile Michaelis–Menten enzimatik reaksiyon kinetiklerini izlemektedir.
Özet (Çeviri)
1-[(Z)-{(2E)-[(3E)-3-(hydroxyimino)butan- ylidene]hydrazinylidene}methyl]naphthalen -2-ol, H2L (3) was synthesized by the agents of 2-hydroxy-1-naphtaldehyde, 2,3-butanedione monoxime and hydrazine in two steps. Characterization of the ligand and its mononuclear Ni(II), Cu(II) and Zn(II) complexes was made by IR, 1H- and 13C NMR, UV–vis, X-ray, mass spectra (ESI and TOF), molar conductivities and magnetic susceptibility measurements. The ligand has potentially two nitrogen and an oxygen to be able to bind a metal center. In the light of analytical and physical results, it was suggested that the ligand coordinate to by N,O/N2/N2O donor set to form square planar, octahedral, distorted square planar and tetrahedral complexes. Molar conductivity measurements reveal that all the complexes are non-electrolytes. In addition, catecholase activities of the complexes were studied. However, the only one of the complexes, 3b behaves as an effective catalyst towards oxidation of 3,5-di-tert-butylcatechol (3,5-DTBC) to its corresponding quinone derivative in MeOH saturated with O2. The reaction follows Michaelis–Menten enzymatic reaction kinetics with turnover numbers (kcat) 1.19×103 h-1.