Bazı geniş ve iğne yapraklı süs bitkilerinin çelik ile köklendirilmelerinde sera ortamı ve hormon etkilerinin belirlenmesi
Effects determination of greenhouse media and hormones on some broad and needle leaves ornamental plants propagation by stem cutting
- Tez No: 397310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DENİZ GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süs Bitkileri, Çelikle Üretme, Köklendirme Hormonları, Sera Ortamı, Ornamental Plants, Stem Cutting, Rooting Hormones, Greenhouse Media
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, bazı süs bitkilerinin çelikle köklendirmesinde sera ortamı ve köklendirme hormonlarının etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, denemeye alınan çelikler, Adi ardıç (Juniperus communis), Konik ladin (Picea glauca 'Conica'), Limoni servi (Cupressus macrocarpa 'Goldcrest'), Çin ardıcı (Juniperus chinensis 'Stricta'), Batı mazısı (Thuja occidentalis 'Fastigiata'), Biberiye (Rosmarinus officinalis 'Pyramidalis'), Elvudi yalancı servisi (Chamacyparis lawsoniana 'Ellwoodii'), Taş porsuğu (Podocarpus macrophyllus 'Maki'), Lavson yalancı servisi (Chamaecyparis lawsoniana 'Aurea'), Çin ardıcı (Juniperus chinensis 'Stricta Variegata'), Alacalı çoban püskülü (Ilex aquifolium 'Variegata'), Mavi ladin (Picea pungens 'Glauca'), Defne yapraklı akçakesme (Osmanthus decorus), Beyaz çiçekli keçi sakalı (Spiraea vanhouttei), Adi kartopu (Viburnum opulus 'Sterile'), Altuni taflan (Euonymus japonicus 'Aurepictus'), Erguvan (Cercis siliquastrum), Mor salkım (Wisteria sinensis 'Purpurea'), Süs elması (Malus floribunda), Gelin tacı (Weigela florida), kırmızı yapraklı Japon alev akçaağacı (Acer palmatum 'Atropurpureum'), kırmızı yapraklı kadın tuzluğu (Berberis thunbergii 'Atropurpurea'), Osmanlı şimşiri (Buxus sempervirens 'Suffruticosa') ve yaprağını döken Manolya (Magnolia liliiflora) bitkileri kullanılmıştır. Araştırmada iki farklı sera ortamı ve IBA (İndol bütrik asit), IAA (İndol asetik asit), NAA (Naftalin asetik asit) hormonlarının 3000 ve 5000 ppm dozlarından yararlanarak, köklenme yüzdesi, kallus yüzdesi, kök boyu ve kök sayılarındaki etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonunda Erguvan, Çoban püskülü ve Mavi ladin dışındaki türlerin çeliklerinde yüksek oranda bir köklenme başarısı elde edilmiştir. Ayrıca NAA 5000 ve IBA 5000 ppm hormonların uygulanması sonuçları önemli derecede artırmıştır ve sera ortamın etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine effects of greenhouse media and rooting hormones on some ornamental plants propagation by stem cutting. In the study, taken to try stem cutting of Common juniper (Juniperus communis), Dwarf alberta spruce (Picea glauca 'Conica'), Monterey cypress (Cupressus macrocarpa 'Goldcrest'), Chinese Juniper (Juniperus chinensis 'Stricta'), Pyramidal cedar (Thuja occidentalis 'Fastigiata'), Rosemary (Rosmarinus officinalis 'Pyramidalis'), Lawson false cypress (Chamacyparis lawsoniana 'Ellwoodii'), Yew pine (Podocarpus macrophyllus 'Maki'), Lawson cypress (Chamaecyparis lawsoniana 'Aurea'), Chinese Juniper (Juniperus chinensis 'Stricta Variegata'), English Holly (Ilex aquifolium 'Variegata'), Blue spruce (Picea pungens 'Glauca'), Osmanthus (Osmanthus decorus ), Vanhoutte Spiraea (Spiraea vanhouttei), Snowball bush (Viburnum opulus 'Sterile'), Japanese spindle (Euonymus japonicus 'Aurepictus'), Judas tree (Cercis siliquastrum), Chinese wisteria (Wisteria sinensis 'Purpurea'), Japanese flowering crabapple (Malus floribunda), Weigela (Weigela florida), Japanese Maple (Acer palmatum 'Atropurpureum'), Purple Japanese barberry (Berberis thunbergii 'Atropurpurea'), Edging box (Buxus sempervirens 'Suffruticosa') and Mulan magnolia (Magnolia liliiflora). In this research making use of two greenhouse media and IBA (indole butyric acid), IAA (indole acetic acid), NAA (Naphthalene acetic acid) treatment 3000 and 5000 ppm dose of hormones, the percentage rooting, callus percentage effect in root length and root numbers were determined. In this research, other than blue spruce, Judas tree and holly was obtained a high rate of success in rooting for species stem cutting. Furthermore, the implementation of the NAA 5000 and IBA 5000 ppm hormones results increased significantly and is set to take effect greenhouse media.