Tanzimat'tan Cumhuriyet'e materyalizm tartışmaları bağlamında din-bilim ilişkisi
The religion and science relationship within the context of materialism arguements from Tanzimat era to republic
- Tez No: 397535
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Materyalizm, Tanzimat, Din, Bilim, Materialism, Tanzimat, Religion, Science
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tanzimat'tan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde etkili olan akımlardan birisi de hiç şüphesiz materyalizm olmuştur. Birçok Osmanlı aydınının, memleketin içinde olduğu zorlu süreçte, siyasi, askeri, ekonomik ve fikrî sorunların çözümünü materyalizmde aradığı da bir gerçektir. Bu çalışmanın amacı da, materyalizmin Geç Osmanlı Düşüncesinde bir din-bilim tartışmasına sebep olup olmadığını incelemektir. Louis Büchner'in“Madde ve Kuvvet”adlı eseri ile Ernest Haeckel'in“Vahdet-i Mevcûd Bir Tabiat Âliminin Dîni”adlı eseri başta olmak üzere, materyalizmi savunan farklı eserler incelenmiş, bu eserlerin Osmanlı aydınlarına yansıması ele alınarak, konuya dair fikir ve görüşler çerçevesinde bir din-bilim çatışması yaşanıp yaşanmadığı sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the movements being effective in the transition process from Tanzimat to Republic is materialism, undoubtedly. It is a fact that many Ottoman intellectuals sought the solution of political, military, economical and mental problems in materialism in the difficult period experienced by their homeland. The aim of this study is to examine whether materialism caused a religion-science argument in the Late Ottoman Thinking, or not. Different works defending materialism, in the first instance“Matter and Power”by Louis Büchner and“Vahdet-i Mevcut: Bir Tabiat Aliminin Dini”by Ernest Haeckel, were examined. By handling the reflection of these books to the Ottoman intellectuals, it was questioned whether a religion-science clash was experienced within the frame of related ideas and opinions.