Yetişkin ve yaşlılılarda Tanrı'ya bağlanma tarzı ve ölüm kaygısı ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship between the style of attachment to god and death anxiety in adults and the elderly
  1. Tez No: 397534
  2. Yazar: MEHMET ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı'ya bağlanma, güvenli, kaygılı, ölüm kaygısı, Attachment to God, secure, anxious, death anxiety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı Tanrı'ya bağlanma tarzı ile ölüm kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kapsamında öncelikle konunun kavramsal incelemesi yapılarak teorik alt yapısı oluşturulmuş, ardından tecrübi araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizi yapılmıştır. Araştırmanın uygulama aşamasında 30-60+ yaş aralığın da 416 bireye Tanrı'ya Bağlanma Ölçeği ve Ölüm Kaygısı ölçeğinden oluşan anket tekniği, tesadüfi örneklem yoluyla uygulanmıştır. Araştırmada Tanrı'ya güvenli ve kaygılı bağlanma tarzları ile ölüm kaygısı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yani Tanrı'ya güvenli ve kaygılı bağlanma puanları arttıkça ölüm kaygısı puanlarının da arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the style of God attachment and death anxiety. Within the scope of the study, the subject has been conceptually examined and conceptual substructure has been created, then the data obtained from empirical research have statically been analyzed. During the application process of the research, Attachment to God Scale and Death Anxiety Scale have been used. In addition, questionnaire forms have been applied to 416 individuals selected by random sampling, who were between the ages of 30 and 65+. Significant positive relationships between death anxiety and secure or anxious attachment styles to God have been identified in the research. That is to say, as securely or anxiously attachment to God points increased, death anxiety scores have been observed to increase.