Nesh kavramı ve Celâleyn tefsîri'ndeki mensûh ayetler
The concept of abrogation and the abrogated verses i̇n the exegesi̇s of Jalalai̇n
- Tez No: 397543
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAİZ KALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: nesh, Tefsîru'l-Celâleyn, Mahallî, Suyûtî, mensûh ayetler, Naskh, Tafsir'ul-Jalalayn, Mahalli, Suyuti, Mensukh ayat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ulûmu'l-Kur'ân konularından biri olan nesh meslelesi, kavram olarak temel kaynaklardaki işlenişiyle ele alınmıştır. Kavramın işlenişinin meşhur ve muhtasar tefsîr olma özelliğine haiz Tefsîru'l-Celâleyn adlı eser özelinde ele aldığımız bu çalışmada, öncelikli olarak eserin müellifleri Mahallî ve Suyûtî'nin biyografilerine yer verilerek eserin daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Nesh kavramı geniş bir çerçevede ele alınarak kavramın geçmiş ve günümüz açısından önemi ve kavram içeriği beyân edilmiştir. Bunun yanında kavramı kabul edenlerin ve reddedenlerin delillerine yer verilmiştir. Son olarak da Tefsîru'l-Celâleyn'deki mensûh ayetler zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Naskh problem which is a subject of Ulumul Qur'an is dealt with its being discussed in main sources as a concept. In this study, in which we handled the discussion of the concept specific to Tafsir'ul-Jalalayn that is a well-known (meshur) and muhtasar tafsir book, it is aimed that the book can be understood in a better way firstly by giving place to the biographies of the authors of the book; Mahalli and Suyuti. By discussing the Naskh in a wide framework, the importance of the concept for the past and present time, and the content of the concept are declared. Along with that the evidence of the people accepting or denying the concept is included. Lastly, the mensukh ayats in Tafsir'ul-Jalalayn are mentioned.