An Overview of traditional houses in hot-ario regions of Iran with concentration on Yazd province
İran'ın kuru-sıcak bölgelerinde özellikle Yazd Eyaleti'ndeki geleneksel evlerin incelenmesi
  1. Tez No: 3976
  2. Yazar: R.MAHMOUD PARHİZKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: YazdEyaleti, İran'ın kuru-sıcak kuşagm- dati geleneksel ve tarihi evler, Yazd* da Mimari, Mikro-iklim öğeleri. - v _, Yezd Province, Traditional and Historical. Houses of Hot-Arid Zones of Iran, Architecture in Yezd, Microclimatic Elements. -Ill
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET İRAN'IN KURU-SICAK BÖLGELERİNDE, ÖZELLİKLE YAZD EYALETİNDEKİ GELENEKSEL EVLERİN İNCELENMESİ PARHIZKAR, R. Mahmoud Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Vecit İmamoğlu Temmuz 1988, 116 sayfa Çalışma, İran'ın orta bölümünde, iki büyük çöl arasın da yer alan Yazd eyaletinin geleneksel evlerini ele almak tadır. Çalışmanın amacı evlerin mikro-iklim öğeleri ile tarihi ve geleneksel öğelerini incelemektir. Çalışma başlıca oniki bölümden oluşmaktadır s Birinci bölüm, özellikle ortaçağ İslam kent yapısı ve yerleşme şeklinin tarihi, sosyal ve ekonomik çerçevesini ve İran'ın son 20-30 yılda kapitalist ekonomide sağladığı gelişmelerin etkisini inceler. İkinci bölüm, iklimsel etkenlerin, kent ve köylerin şekillenmelerine ve mimarlığına yaptığı etkileri ele alır. - iv -Üçüncü bölümde morfoloji kavramı ele alınıp tartışılır, sembolik bir dil kullanarak kavramın nasıl anlaşılacağı, bu elanda mekan, yar, şekil, ışık ve rengin geleneksel mimara nasıl yararlı olabileceğine işaret edilir. Dördüncü bölümde metafizik düşünce çerçevesinde form kavramı ele alınır, şekil, yüzey ve çizginin doğa içinde uyumlu bir şekilde var olduğu ve ideal bir güzellik siste mini yansıttığı belirtilir. Beşinci bölümde Yazd Bölgesinin yerel ve mikroiklim farkları gösterilerek, konut tasarımı için biyoiklim analiz leri verilir. Altıncı bölümden onuncu bölüme kadar Yazd Bölgesi'nin çeşitli kentlerinden seçilen bazı tarihi evler anlatılır. Onbirinci bölümde İran'ın kuru-sıcak bölgesindeki yerleşimlerin önemli bazı tipik elemanlarının tartışması yapılır. Sonuç bölümünde tezden çıkarılacak dersler özetlenir. Apendiks bölümünde ise her biri belli bir mimari öğeyi içeren çeşitli geleneksel evlerin fotoğrafları sunulur. Son olarak da Yazd Bölgesinde gerçekleştirilecek dört tip konut ve vaziyet planları önerisi tartışılır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OVERVIEW OF TRADITIONAL HOUSES IN HOT-ARID REGIONS OF IRAN WITH CONCENTRATION ON YAZD PROVINCE PARHIZKAR, R.Mahmeud M. Arch. in Architecture Supervisor: Assso.Prof.Dr. Vacit Imemoglu July 1988, IIS pseiss This is a study concerning the traditional houses in Yazd Province, which is located in Central Part of Iran, and between two great deserts. The main goal is to examine the influence of historical and traditional Factors and microclimatic elements oF houses. The study mainly consists of Following sections. Part one, studies the historical, economic and social context oF town structure and housing Form, especially during the Middle Ages oF Islamic era, and the impact oF - i -capitalist economic expansion during the last few decades in Iran. Part two, studies the impact of climatic Factors on the special form of the city and village with their architecture. İn part three, a brief discussion is carried out on the concept of morphology; how it is acquired with a symbolic language end how space, place, shape, light and color regulates architecture and provides some means of design for traditional architect. In part four, the concept of form is discussed. With a metaphysical view: shapes, surfaces Bnd lines are arranged in conformity with the proportions inherent in nature and reflect ideal systems of beauty. In part five, distinction between local climate and microclimate for housing design in hot dry zone of Yazd together with bioclimatic analysis are considered. Discription and various examples of historical houses in different cities of Yazd Province are specified in part six to ten. Pert eleven discusses the typical main elements of Iranian settlement in the hot-arid zone of Iran. The final part includes a conclusion and appendix containing photographic samples of various types of traditional houses, each with the particular building elements. In addition a housing proposal is given with four types of houses and their layouts. - ii -