Alternatif enerji kaynakları kapsamında güneş enerjisine dayalı konut için tasarım süreç ve parametrelerinin belirlenmesi
Determining design process and parametres for house based on solar energy as an alternative energy source
  1. Tez No: 100583
  2. Yazar: ÖZLEM ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji kaynakları, güneş enerjisi. vıı, Alternative energy sources, solar energy Vlll
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI KONUT İÇİN TASARIM SÜREÇ VE PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Bu çalışma, alternatif enerji kaynaklarından güneş enerjisinin konutlarda kullanma amaçları, prensipleri ile buna dayalı olarak tasarım süreç ve parametrelerini içerir. İkinci bölümde, alternatif enerjiden önce, Türkiye ve Dünya'daki mevcut enerji durumu, gelişimi ve kullanım alanları incelenmiştir. Dünyamızın artan nüfusuna paralel olarak enerji tüketimi ve kişi başına düşen enerji miktarı da artmıştır.Enerji elde etmek için fosil yakıtların kullanılması çevre kirliliği oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde, kaynakların birgün tükenecek olması ve ekonomik sebeplerden dolayı geri dönüşümlü kaynaklar olan mevcut enerji kaynaklarının kullanılması önerilmiştir. Bugün düşünülen alternatif enerji kaynakları;. güneş enerjisi. rüzgar enerjisi. biyokütledir. Dördüncü bölümde, bu kullanım şekillerinden önce, konutlarda enerji bilinçli tasarım yöntemlerine bakmak amacıyla, insanoğlunun geleneksel barınma stilleri incelenmiştir. Barınma stillerine etki eden faktörlerin en önemlilerinden biri iklim olup, tüm iklimsel değişikliklere göre çeşitli toplum ve bölgelerde enerji elde etme alanları, kullanılan yöntemler ve malzemeler ele alınmıştır.Buna paralel olarak, alternatif enerji kaynaklarından en kolay bulunan, tükenmeyen ve ekonomik olanı, güneş enerjisi olduğu için beşinci bölümde güneş enerjisi teknolojisi üzerinde incelemeler yapılmıştır.Güneş enerjisinden yakıt ve elektrik tüketmeden doğal olarak ısıtma, soğutma, sıcak su, ve elektrik elde etme mümkündür. Bunun için kullanılan sistemler,. pasif sistemler,. aktif sistemlerdir. Güneş enerjisinden pasif sistemle yararlanma, hiçbir mekanik düzenek kullanmadan enerji elde edilmektedir. Güneş enerjisinden aktif sistemle yararlanma ise, fotovoltaik sistemler(PV) olarak adlandırılan güneş kollektörleri ile mümkündür.Bu bölümde, güneş kollektörl erinin yapıları,yerleştirilmeleri ve çalışma prensipleri incelenmiştir. Ortaya çıkan yöntemler gözden geçirilmiş, örnekler irdelenmiş ve bunun sonucunda çağdaş konut mimarisinde güneş enerjisine dayalı tasarım süreci ve parametreleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
DESIGN PROCESS AND PARAMETRES FOR HOUSE OF SOLAR ENERGY AS AN ALTERNATIVE ENERGY SOURCE ABSTRACT This study contains the use of alternative energy sources in houses supported by principals and designing parametres.The subjects studied in the second part are ; the situation of present energy in Turkey and in the world before alternative energy,using areas and the development of it. Being parallel to the increasing population of our world, energy consumption and amount of energy per person has increased. Use of fossil fuels to get energy forms environment pollution.In the third part are; when the present sources are exhausted as a consequence of economic dynamicss,the present energy sources should be renewable. Today, alternative energy sources can be considered as;.solar energy. wind energy.biomass And in the fourth part, To have an overview regarding at the methods of energy conscious design in the house, the traditional sheltering styles have been studied and elaborated.One of the most important factor,causing the sheltering style and typologies is climate. According to all climate variations, the method and the materials, energy obtaining areas from different societies and regions have been considered.Being parallel to the alternative energy sources; in the fifth part, one of the most easy finding unconsumption and being economical is solar energy.From solar energy it is possible to have hot water, electric and having heating and cooling system. In this case one of the using systems; * Passive systems * Active systems To profit from solar energy with a passive system, without mechanical system to get energy.On the other hand to profit solar energy with active system it is possible with solar collectors. In this part, it is obtained mechanical designs,settings and working.As a result of, th design process and parametres costituted for house of solar energy as an alternative energy sources in this study.