Anlatıcılar tipoloji ve Anar Rızayev'in hikayeleri üzerine bir inceleme
The typology of story tellers in novels and study on Anar Rizayev stori̇es
- Tez No: 397612
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anar Rızayev, Yavuz Demir, Anlatıcılar Tipolojisi, Anar'ın hikâyeleri, Azerbaycan hikâyeleri, Azerbaycan edebiyatı, Anar Rızayev, Yavuz Demir, narrators typology, Anar's stories, Azerbaijan stories, Azerbaijan literature
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Azerbaycan edebiyatında 60'lı yıllarda yeni bir döneme imza atan 1960 Nesri yazar ve şairleri bu dönem edebiyatına birçok yönden yenilik getirmişlerdir. Egemen ideolojinin kalıpları dışında eserler veren bu dönem aydınları, üslup, konu, mekân ve kahraman açısından kendisinden önceki dönemlerden farklı bir edebiyat ortaya koyar. 1960 Nesri yazarlarından olan Anar Rızayev bu dönem yazarları arasında önemli bir yere sahiptir. Edebiyata hikâye ile giriş yapan yazar, eserlerinde özellikle sosyalizmin uzun yıllar yasak koyduğu insanın iç dünyasına ve bilinçaltına yönelir. 1960'lı yıllardan itibaren eserlerini veren Anar, Azerbaycan edebiyatına büyük katkılar sağlamıştır. Sadece edebi alanda değil birçok alanda Azerbaycan'a katkısı olan yazar, Azerbaycan için önemli bir şahsiyettir. Bu çalışmamızda Anar'ın hikâyelerini Yavuz Demir'in Anlatıcılar Tipolojisi metoduna göre inceledik. Giriş bölümünde, Azerbaycan edebiyatı ve 1960 Nesri Anar hakkında genel bir bilgi verdikten sonra birinci bölümde Yavuz Demir'in Anlatıcılar Tipolojisi metodunu açıkladık. İkinci bölümde Anar Rızayev'in hikâyelerini Yavuz Demir'in Anlatıcılar Tipolojisi metoduna göre inceledik. Sonuç bölümünde çalışmamızda ulaştığımız sonuçlar hakkında açıklamalarda bulunduk. Kaynakça kısmı ve dizinler çalışmamızın sonunda yer almaktadır. Dizin kısmı kişi, yer ve eser adlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
1960 Prose writers and poets signing a new term in 1960s in Azerbaijan literature bring innovation in many ways at this term literature. This term intellectuals giving Works which are aport from the dominant ideology patterns, produce a different literature from predecessor in terms of styles, issue, place and character. Anar Rizayev who is the one of 1960 prose writers, has an important role among this term outhors, in this Works Anar, entering to literature with stories, tend to people' inner World and subconsciousness whom was impose a ban for many years by socialism. The outhors, bringing works since 1960s has made majör contributions to azerbajian literature. Anar, contributing in not only literary but also many fields, is an important person for Azerbajian. In this study we examined Anar's stories according to the methods of Yavuz Demir's narrators typology. In introduction, after we gave some information about Azerbajian literatüre, 1960 prose and Anar, we explained the method of Yavuz Demir's Narrators Typology in first section. In second section, we analyzed Anar Rizayev's stories according to the methods Yavuz Demir's Narrators Typology. In result section, we made some statements about the results we have achieved in our study. The source part and indexes are included at the and of our study. Index part consists of the name of person, place and work.