Türkiye'deki kamu kuruluşlarına ait müzik arşivlerinin incelenmesi
Investigation of music archives which were belonged to public institutions in Turkey
- Tez No: 397681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ KAHYAOĞLU, DOÇ. DR. ABDULLAH AKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Müzik, Archive, Music
- Anahtar Kelimeler: Arşiv, Müzik Arşivi, Kamu Kuruluşu, Archive, The Music Archive, The Public Instituon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışmanın amacı; Türkiye'de müzik arşivciliğinin geçmişten günümüze ulaşan durumunun tespit edilmesi, bu süreçte meydana getirilen kamu kuruluşlarına ait arşivlerin belirlenmesi ve bu arşivlerin arşivcilik standartları ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda yürütülen bu çalışma kapsamında Türkiye'deki kamu kuruluşlarına ait müzik arşivleri incelenmiştir. Çalışmanın kamu kuruluşlarında oluşturulan müzik arşivleri ile sınırlandırılması özel arşivlerin ve kişisel koleksiyonların dağınık biçimde, kataloglanmamış olması ve erişim engeli bulunmasından dolayıdır. Örneklem olarak evreni yansıtabilen 7 adet arşiv belirlenmiş olup bunlar; TRT Ses Arşivi, Milli Kütüphane Taş Plak Arşivi, Kültür Bakanlığı Arşivi, Ege Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arşivi, KTÜ Karma Müzik Arşivi, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Arşivi ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arşivleridir. Çalışmada yürütülen araştırma modeli betimsel araştırmadır. Veri toplama tekniklerinden; gözlem, kişisel görüşme, anket ve literatür taraması kullanılmıştır. Çalışma kapsamında ele alınan müzik arşivleri; koruma, kataloglama, dijitalleştirme, erişim, telif hakları, uzman personel, fiziki durum ve bütçe açısından değerlendirilmiştir. Buna göre; Türkiye'de kamu kuruluşlarına ait müzik arşivlerinde arşivlerin korunmasına ilişkin birçok eksikliğin bulunduğu, arşivlerin büyük çoğunluğunda kataloglamanın mevcut ve iyi düzeyde olduğu, dijitalleştirme işlemlerinin devam ettiği ancak yetersiz olduğu, arşivlerin araştırmacılara genellikle açık olduğu veya özel izin gerektiridiği, telif hakları konusuna özen gösterildiği, uzman personel sıkıntılarının bulunduğu, fiziki durumlarının arşivcilik standartlarına uygun olmadığı ve arşiv çalışmalarına ayrılan bütçelerin kısıtlı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; in Turkey determining the situation of the music archival from the past to present, determination of files belonging to public institutions formed in this process, and to compare these archives and archival standards. The music archives of public institutions in Turkey were examined for the purpose of this study. The study is limited with music archives of public institutions because special archieves and personel collection is scattered, not cataloged and barriers to access. The sample which reflects the universe can be determined 7 archives, they are; TRT Sound Archives, the National Library Stone Plaque Archives, Ministry of Culture Archive, Ege University State Conservatory Archive, Karadeniz Technical University Mix Music Archive, Hacettepe University Ankara State Conservatory Archives and the Istanbul University State Conservatory archives. Descriptive research model was conducted in this study. From data collection techniques; observation, personal interviews, surveys and literature scanning were used. Music archives which were handled with in the scope of the study, is evaluated in terms of preservation, cataloging, digitization, access, copyright, expert staff, physical condition and budget. According to this; many deficiencies relating to the protection of archives in the archives of public organizations in Turkey, the majority of archival cataloging are current and a good level, digitization process is continuating, but it is insufficient, the archives are open to researchers or they are required special permit, copyright issue is paid to attention, where the shortage of expert personnel, it is not appropriate to the physical condition of archival standards and the limited budget allocated to archive studies have observed.